Met trots presenteren wij voor de derde keer in België de MSC Duurzame Vis Awards. Hiermee willen we de uitmuntende duurzaamheidsprestaties van mensen en organisaties binnen de Belgische visserijsector publiekelijk erkennen. Dag in, dag uit wordt er hard gewerkt door organisaties om de visindustrie te verduurzamen en vis veilig te stellen voor nu en de generaties na ons. Graag stellen wij de categorieën en genomineerden voor!
MSC Duurzame Vis Awards 2024 Ceremonie Uitreiking
Menno Bax, MSC Program Director Benelux:
Dankzij de nieuwe EU-wetgeving zien we een groeiende aandacht voor duurzaamheid en transparantie in de markt. De invulling van de Green Claim Directive verplicht bedrijven om milieuclaims te onderbouwen met robuuste, wetenschappelijk bewezen en controleerbare methodes. Met deze maatregel filteren we de toenemende claims rond duurzaamheid, wat van groot belang is om de misleiding van consumenten tegen te gaan.
We zien dat onze Belgische partners heel wat kansen grijpen en de mogelijkheden bekijken om de consument zo goed mogelijk te informeren. Dit zijn belangrijke stappen in de juiste richting op cruciale momenten. Hierdoor kunnen we consumenten blijven stimuleren om makkelijk en vol vertrouwen te kiezen voor een duurzame optie.
We willen niet alleen de winnaars bedanken, maar ook de genomineerden. Jullie actieve inspanning en toewijding om de oceanen te beschermen, maken hét verschil. Met de Duurzame Vis Awards willen we jullie graag publiekelijk erkennen en belonen voor deze waardevolle inzet.”
Award categorieën
Op 12 september werden alle winnaars bekendgemaakt tijdens een ceremonie in Blankenberge waar alle genomineerden aanwezig waren. De prijzen werden uitgereikt door MSC-collega William Morré.De volgende categorieën werden in deze editie van de MSC Duurzame Vis Awards uitgereikt:
Winnaar drie beste Belgische leveranciers
Winnaar beste nationale merk
De 2e plaats ging naar Iglo en de 3e naar Délio.
Winnaar beste foodservice
Voor deze categorie werd er door de jury uitdrukkelijk gekeken naar de context waarin de genomineerden zich bevinden. De jury was het eens dat aan een kleinschalig, onafhankelijk restaurant niet dezelfde duurzaamheidsrapportering eisen kan worden gesteld als aan een grote keten.
De jury gaf aan dat in foodservice communicatie met de klant extra belangrijk is, aangezien consumenten vaak veel meer open staan om bij te leren over het voedsel dat ze eten in context van buitenshuisconsumptie.
Dit in acht nemend, vond de jury dat het Harbor Café van JEAN sur MER dit jaar met de prijs aan de haal mocht gaan. Het onafhankelijke restaurant is al meerdere jaren MSC gecertificeerd, heeft veruit het meeste MSC producten op de kaart staan en zet de duurzame oorsprong van hun producten centraal in de identiteit van het restaurant en communiceert op wekelijkse basis over de oorsprong van de producten, zowel op de vaste als suggestiekaart. De jury was het dan ook unaniem eens dat het Harbor Café beloond moest worden voor de blijvende inspanningen.
Winnaar beste foodbox
In het algemeen zag de jury nog veel ruimte tot verbetering binnen deze categorie op het vlak van publieke doelstellingen, transparantie en communicatie van partners. Echter, HelloFresh werd unaniem als winnaar naar voren geschoven, juist omdat zij hier een koplengte voorliggen op de andere partners binnen deze categorie. Ook niet onbelangrijk, maar dit werd niet als doorslaggevend gezien, is HelloFresh veruit de grootste qua MSC-volume in de Belgische markt.
De tweede plaats ging naar Marley Spoon en de derde plaats naar Foodbag.
Winnaar beste dierenvoeding
De jury kon zich vinden in de vooropgestelde top 3 van kandidaten. Omdat de partners binnen deze categorie zeer gelijkend zijn aan elkaar, werd er door de jury veel belang gehecht aan de publieke duurzaamheidsdoelstellingen en communicatie. Op dit vlak was Sheba een duidelijke voorloper: ze hebben niet enkel een zeer robuust beleid, maar communiceren hier ook uitvoerig over naar de consument. In 2023, heeft Sheba verschillende campagnes opgestart om te communiceren over hun MSC commitment en op deze manier miljoenen mensen kunnen bereiken met de boodschap dat dierenvoeding ook duurzaam kan zijn.
Winnaar beste supplement
Alle drie de partijen vallen in dezelfde grootorde op het vlak van volumes en assortiment. Ook hier waren publieke doelstellingen en communicatie dus doorslaggevend, alsook de case die partners zelf hadden gemaakt.
Arctic Blue werd door de jury als winnaar bekroond omdat ze al jarenlang een 100% MSC duurzaamheidsbeleid hebben waarover ze ook publiekelijk én frequent communiceren. Verder schetsen ze een correct beeld rondom duurzame visserij. Opmerkelijk, wanneer één van de genomineerden gevraagd werd voor een case op te maken, gaven zij aan dat ze zelf vonden dat Arctic Blue deze prijs meer dan verdient.
De 2e plaats ging naar Omegaflow en de 3e naar Lucovitaal.
Winnaar belangrijkste MSC-gecertificeerde visserij
Voor het derde jaar op rij werd de Nederlandse mosselvisserij gekozen als de belangrijkste MSC gecertificeerde visserij voor de Belgische markt. Een belangrijk discussiepunt voor de jury was dat de mosselvisserij van nature heel erg duurzaam is en dat er jaar op jaar weinig verbeteringen mogelijk zijn op het vlak van duurzaam beheer. Echter, de jury was het unaniem eens dat de visserij en sector jaar op jaar veel energie steekt om deze duurzaamheid tot bij de consument te krijgen. Daarnaast gaf de jury ook aan dat het belangrijk is dat de visserij blijft gaan voor MSC certificering en niet kiest om het bio keurmerk te hanteren. Volgens de jury is het belangrijk dat de sector het visserijaspect blijft centraal zetten in hun claims en communicatie en deze langdurige toezegging van de visserij naar het MSC label willen ze dan ook blijven belonen.
De 2e plaats ging naar de IJslandse kabeljauwvisserij en de 3e naar de Nederlandse garnalenvisserij.
Winnaar beste supermarkt voor verse vis
Vis wordt in België vooral vers geconsumeerd. Daarnaast, zijn consumenten erg begaan met de verse vis die ze kopen en zoeken ze hier vaak extra informatie over op. Voor de jury is de verse vis categorie dan ook van groot belang om consumenten te informeren over de variatie aan soorten, seizoenaliteit, problematiek rond overbevissing en de duurzame oorsprong van de vis.
Colruyt Group werd voor het tweede jaar op rij door de jury verkozen als winnaar omdat zij een uitgebreid assortiment aan duurzame vis aanbieden waar ze overheen het laatste financiële jaar ook stappen in hebben gezet. Daarnaast hanteren ze ook een scherpe aflijning wat betreft de definitie van duurzame visserij en is deze informatie, alsook de rapportering hierover, makkelijk te vinden voor de consument. Ten slotte, communiceren zij ook actief over de seizoenaliteit van vis en proberen ze consumenten aan te zetten zo gevarieerd mogelijk vis te consumeren, wat de jury als een pluspunt beschouwde binnen deze categorie.
Winnaar beste supermarkt
Algemeen werd door de jury belang gehecht aan een assortiment dat onafhankelijk én transparant als duurzaam wordt beoordeeld. Waar een product wordt aangeboden dat geen MSC-label draagt moet informatie voldoende vindbaar zijn voor consumenten. Daarnaast was het ook belangrijk voor de jury dat de genomineerden open stonden voor gesprekken aan te gaan met verschillende stakeholders om hun assortiment te verduurzamen.
Op het vlak van communicatie, doelstellingen en rapportering is de top drie binnen deze categorie aan elkaar gewaagd. Alle drie hebben een duidelijk duurzaamheidsbeleid dat makkelijk te vinden is en transparant communiceert over de vooruitgang die gemaakt wordt. Verder is de top drie ook geëngageerd bezig met het communiceren over hun duurzaamheidsbeleid rond vis.
Voor de jury kwam het dus aan op hun eigen ervaring, alsook de verbeteringen op vlak van assortiment die jaar op jaar zijn gemaakt door de genomineerden. Elk van de juryleden is in hun eigen rol in contact geweest met de genomineerden binnen deze categorie. Uit hun eigen expertise konden ze het unaniem overeenkomen dat als het aankomt op het verduurzamen van het visassortiment, er dit jaar geen enkele partij het beter doet dan Colruyt Group. Zij hebben niet enkel stappen gezet om hun assortiment verder te verduurzamen op vlak van MSC, maar zijn ook constant bezig met initiatieven die verder gaan dan het MSC programma. In de woorden van één van de juryleden: “Colruyt Group is de drijvende kracht achter de verduurzaming van vis in de Belgische sector.
Duurzame trofeeën
Lulu Stories, opgericht door Griet uit België en haar Keniaanse man Babu, is een familiebedrijf dat zich inzet voor milieuvriendelijke producten. Samen met lokale ambachtslieden creëren ze prachtige, duurzame items.