Al 20 jaar werken we samen met onze partners om de oceanen te beschermen en mensen aan te sporen om duurzame vis-, schaal- en schelpdierproducten te kopen. Maar ons verhaal begint al eerder...
1992 – Door het instorten van de kabeljauwvisserij in de Canadese Grand Banks raken 35.000 vissers en arbeiders in meer dan 400 kustgemeenschappen hun jobs kwijt. Hierdoor komt het wereldwijde probleem van overbevissing en de gevolgen daarvan voor het zeeleven, de visvoorraden en het levensonderhoud van de vissers in de schijnwerpers te staan.
1995 – Natuurbeschermers van het Wereld Natuur Fonds (WWF) en vertegenwoordigers van levensmiddelengigant Unilever komen bij elkaar om te bespreken wat ze aan het probleem kunnen doen.
1996 – WWF en Unilever komen met een intentieverklaring, ondertekend door beide partijen.
1997 – MSC wordt officieel gelanceerd als een onafhankelijke non-profitorganisatie. Er worden 'Principes en criteria voor duurzaam vissen' opgesteld.
1998 – De MSC visserijstandaard ziet het licht, na 18 maanden internationaal overleg met meer dan 300 wetenschappers, academici en organisaties van over de hele wereld.
1999 – Het MSC-programma is nu volledig operationeel en de eerste visserijen leggen een onafhankelijk beoordelingstraject af op basis van de nieuw opgestelde standaard voor duurzaamheid.
Vis passeert heel wat schakels in de toeleveringsketen. Er wordt een overlegronde gestart voor een tweede standaard, specifiek gericht op de traceerbaarheid binnen die toeleveringsketen: de MSC traceerbaarheidsstandaard.
2001 – De eerste visserijen krijgen een MSC certificering en het blauwe keurmerk verschijnt op de eerste producten.
Maart: De West-Australië langoestvisserij is de eerste visserij die het MSC-keurmerk krijgt.
September: De Alaska zalmvisserij, goed voor een vangst van bijna 300.000 ton zalm per jaar, wordt gecertificeerd.
Augustus: De MSC traceerbaarheidsstandaard wordt formeel gelanceerd om ervoor te zorgen dat vis-, schaal- en schelpdierproducten met het MSC-keurmerk tot in de oceaan kunnen worden getraceerd.
2002 – De 100e MSC gecertificeerde productlijn ligt in de winkel. Bij de Britse Goede Doelen Awards komt MSC als winnaar uit de bus in de categorie Best Practice.
2003 – De Britse supermarktgigant Sainsbury’s is de eerste retailer die belooft om vis, schaal- en schelpdieren van 100% duurzame herkomst te verkopen.
2004 – Mexico Baja California langoest krijgt, als eerste visserij op het zuidelijk halfrond, de MSC certificering.
Iglo Group en Findus, twee grote Europese merken voor vis-, schaal- en schelpdierproducten, beloven om MSC gecertificeerde vis te verkopen.
2005 – Alaska koolvis, de grootste witvisvisserij ter wereld, krijgt een MSC certificering.
Voor het eerst in haar geschiedenis maakt MSC een afspraak met een land; Vietnam verbindt zich ertoe om duurzame visserij te bevorderen.
2006 – MSC wordt de eerste organisatie ter wereld die conform de richtlijnen van de voedsel- en landbouworganisatie van de VN (FAO) voor het toekennen van milieukeurmerken aan vis-, schaal- en schelpdierproducten werkt.
De accreditatie van certificeerders wordt uitbesteed aan Assurance Services International, hetgeen de positie van MSC als onafhankelijke derde partij versterkt.
De Japanse retailer Aeon brengt meer dan 30 MSC gecertificeerde producten op de markt.
Lidl lanceert de eerste én grootste reeks producten van eigen merk met het MSC-keurmerk in Europa.
2007 – Voor het eerst in de geschiedenis van MSC verbindt een land zich ertoe om 100% MSC te worden - alle retailers in Nederland beloven om te streven naar 100% MSC gecertificeerde vis.
2008 – De MSC verwelkomt de 100e visserij in het programma. Als eerste MSC gecertificeerde luchtvaartmaatschappij ter wereld serveert KLM tijdens haar vluchten MSC gecertificeerde vis. De Nederlandse overheid stelt 1 miljoen euro ter beschikking voor de beoordeling en certificering van visserijen. De overheid van British Columbia in Canada trekt CAD 100.000 uit ter ondersteuning van de MSC beoordeling van visserijen.
2009 – De Carrefour Group, 's werelds grootste supermarkt, lanceert het 2000e product met de MSC certificering. Edeka, de grootste supermarkt van Duitsland, kondigt aan dat het vanaf eind 2011 enkel nog duurzame vis-, schaal- en schelpdierproducten wil verkopen.
De Vietnamese Ben Tre schelpenvisserij is de eerste MSC gecertificeerde visserij in Zuidoost-Azië.
2011 – McDonald's maakt bekend dat het in al zijn Europese restaurants MSC gecertificeerde duurzame vis wil verkopen. De Amerikaanse en Canadese McDonald’s volgen in 2013 en 2014.
2012 – MSC gaat de ruimte in: Vanuit het International Space Station (ISS) post de Nederlandse astronaut André Kuipers op Flickr een foto van een gewichtloos blikje MSC gecertificeerde zalm.
De overheid van West Australië maakt bekend dat het AUD 14,5 miljoen wil vrijmaken voor het waarborgen van een goede toekomst voor vis en visserijen.
2014 – De Ashtamudi kokkelvisserij wordt de eerste Indiase visserij met een MSC certificering.
‘s Werelds eerste MSC gecertificeerde babyvoeding komt op de markt.
2015 – De Zoneco sint-jakobsschelpvisserij in Zanghzidao is de eerste MSC gecertificeerde visserij van China.
Een wereldwijde primeur: de Australische pareloestervisserij krijgt een MSC beoordeling.
IKEA belooft om enkel nog MSC en ASC gecertificeerde duurzame vis-, schaal- en schelpdierproducten te verkopen.
2017 – MSC en haar partners vieren 20 jaar inzet voor wilde, traceerbare en duurzaam gevangen vis.
Consumenten kunnen intussen kiezen uit 20.000 producten met het blauwe MSC-keurmerk.