Graag stellen we je voor aan Christian Clauwers, onze nieuwe MSC-ambassadeur. Christian is een Belgische fotograaf, ontdekkingsreiziger, spreker en auteur. Met een focus op zeeën en oceanen richt hij zich op het documenteren van de kwetsbare relatie en het potentiële conflict tussen mens en natuur. We vroegen hem waar zijn passie voor fotografie vandaan komt en hoe zijn reizen hebben geleid tot een persoonlijke missie die nauw aansluit bij de missie van MSC.
Waarom besloot je ambassadeur te worden van Marine Stewardship Council (MSC)?
Christian: "In mijn werk focus ik mij vooral op de relatie en het conflict tussen mens en natuur, het spanningsveld tussen de twee. Tijdens mijn projecten in de Stille, Zuid-Atlantische en Indische Oceaan maar ook in Noorwegen heb ik veel te maken gehad met visserijen. Telkens leefde ik samen met kustgemeenschappen en bracht ik deze gemeenschappen en hun afhankelijkheid van vis in beeld. Ik heb veel gezien en ook dikwijls meegevaren met vissers. Ik geloof in het belang dat vispopulaties gequoteerd en gemonitord dienen te worden, wereldwijd in kaart en beeld gebracht worden en er een evenwicht gezocht moet worden. Dat is waar MSC ook voor staat."
Waarom vind jij het belangrijk om de oceanen te beschermen tegen overbevissing?
Christian: "Biodiversiteit is de basis van het leven en dit leven moeten we beschermen en in stand houden. De mens heeft de neiging om te denken dat ze de top in het ecosysteem zijn en dat we het systeem in ons bezit hebben, maar die denkwijze is zoals de tak afzagen waar je zelf op zit. Het is een fundamenteel inzicht dat we een deel zijn van een geheel, een ecosysteem, en dat we de oceanen nodig hebben. Als de oceanen leeg zijn, zullen wij dat voelen. Visserij ligt daar aan de basis. De afhankelijkheid van vis als proteïnebron mogen we niet onderschatten dus het is belangrijk dat mensen begrijpen dat vispopulaties eindig zijn."
Wie heeft jou leren fotograferen en waar haal jij de meeste inspiratie vandaan voor je foto’s?
Christian: "Mijn vader heeft veel inspiratie gegeven. Op mijn achtste kreeg ik een eerste, oude camera in handen uit de collectie van mijn vader. Ik experimenteerde stiekem met het nemen van foto’s, maar het was in die tijd nog met fotorolletjes dus hij kwam er altijd wel achter. Mijn ouders kregen uiteindelijk door dat ik er een passie voor had. Ze kochten een eerste fototoestel voor mijn plechtige communie. Vanaf dat moment ben ik volop gaan experimenteren. Eerst met nachtfotografie, later portretten en reisfotografie. De passie is altijd gebleven en dat is nu een missie geworden. Een missie die ik graag wens te koppelen aan MSC."
"In hoofdzaak haal ik inspiratie uit de natuur. Sinds kinds af aan ben ik graag op mezelf en kon ik mijn batterijen opladen in bossen en aan het water. De zee heeft me altijd enorm aangetrokken. Het geeft me creativiteit en dat is volgens mij de bron van geluk. Die passie, rust en creativiteit die ik vond in de natuur, heb ik kunnen omzetten tot de missie van oceaanfotograaf. Maar wel een oceaanfotograaf die de mens, het klimaat en de impact betrekt en de kwetsbaarheid aantoont."
Welke vis is volgens jou het meest fotogeniek of interessant om te fotograferen?
Christian: "De maanvis, dat is echt een te gek dier, en een vliegende pijlstaartinktvis. Van die laatste heb ik tijdens mijn expeditie door de Zuid-Atlantische Oceaan prachtige foto’s gemaakt. Ik heb lang op het dek gestaan en mooie foto’s gemaakt van vliegende vissen, maar ook een machtig moment kunnen vastleggen van een vliegende pijlstaartinktvis. Deze inktvis is redelijk groot en spuit zichzelf uit het water wanneer het zich bedreigd voelt. Hij heeft twee kleine vleugeltjes waarmee hij zo’n tiental meter kan afleggen aan 40km per uur."
Heb jij in je dagelijks leven aandacht voor de duurzaamheid van de visproducten die je gebruikt?
Christian: "Zeker, ik probeer zo bewust mogelijk te eten. Ik eet in beperkte mate vis en kijk altijd of het een label heeft."
Waar heeft de Belgische consument volgens jou nog te weinig kennis over om bewust te kunnen kiezen voor duurzame vis?
Christian: "Of het nu een Belg, Europeaan of wereldburger is, ik ben van mening dat mensen over het algemeen altijd kunnen (bij)leren. Kennis verkrijg je door wetenschappelijk onderzoek, door observatie en monitoring, door populaties in beeld te brengen en uiteindelijk een kader toe te passen zodat we kunnen begrijpen. Ik geloof heel erg in de wetenschap. Een groot deel van mijn werk is dan ook meegaan op zee met oceanografen, visserijen en mariene biologen om te documenteren wat zij doen en waarom. Dus om het belang van hun werk aan te tonen. Vervolgens breng ik mijn foto’s en het verhaal erachter tot bij beleidsmakers. MSC levert een belangrijke bijdrage over wat duurzame visserij precies inhoudt en waarom duurzaam denken en handelen zo belangrijk is."
De Verenigde Naties hebben SDG’s opgezet, waarvan SDG14 (Leven onder water) belangrijk is voor MSC en waar we een rol in spelen. Wat vind je van SDG als tool, wat zijn jouw gedachten hierover?
Christian: "Het geeft structuur aan de verschillende ‘goals’ om te verduurzamen en het biedt een nuttig kader voor een efficiënte aanpak, voor verbetering en oplossingsgericht denken en handelen. Een globale aanpak is namelijk niet altijd evident. Elk land heeft zijn eigen agenda, prioriteiten en aanpak. Er zijn daarnaast ook geopolitieke verschillen, soms spanningen, die zorgen voor een moeilijker proces. Het is daarom belangrijk dat we wereldwijd samenwerken en ik zie de SDG’s als een opportuniteit voor deze dringende samenwerking."
Meer foto's van Christian Clauwers
Bekijk op de website van Christian nog meer prachtige beelden van het leven in en rond onze oceanen.
Ontmoet onze MSC ambassadeurs
Featured{{item.Headline}}
{{item.Description}}