Deze eerste editie van de Belgische retail ranking legt vooral de nadruk op het stijgende aanbod aan MSC gecertificeerde vis, schaal- of scheldieren. Het doel is om de consument verder bewust te maken van het stijgende aanbod in de Belgische supermarkten, en aan te geven waar ze daarvoor terecht kunnen.
Media/pers:
Deelnemers:
6 retailers in België, ie. Colruyt Group, Carrefour, Delhaize, Lidl, Aldi en Albert Heijn – samen goed voor >80% van de retail markt in voeding
Focus op wilde vis, en huismerken:
- We willen op Wereld Oceanendag onder de aandacht brengen dat er een duurzaam alternatief is dat overbevissing, bijvangst en schadelijke visserijmethoden tegen gaat. Het gaat dus om wilde vis uit de oceaan, niet om aquacultuur (denk aan het ASC-label voor kweekvis). In een volgende editie stellen MSC en ASC eventueel wel een gezamenlijke rangschikking op.
- Keuze voor huismerken om de eigen engagementen van supermarkten tegen af te meten
Data timeframe:
De rangschikking bevat het assortiment dat in kalenderjaar 2017 in verkoop is geweest
Welke producten:
Alle producten met vis als hoofdcomponent (dus geen pizza’s, salades of maaltijden met in hoofdzaak andere voedingscomponenten)
Aanpak:
- Alle producten met een MSC-label op de verpakking dienen bij MSC goedgekeurd te worden
- MSC vroeg in alle transparantie aan de supermarkten om een volledige lijst van het wilde vis, schaal- en schelpdierenassortiment uit 2017 te delen
- Beide lijsten werden vergeleken ter validatie
- Zowel voor het totale assortiment, als voor de categorieën vers/gekoeld, diepvries als conserven werd een vergelijking gemaakt van het aantal producten met MSC-label (grootte assortiment), en de verhouding ten opzichte van het totale assortiment (in percentages).
(Meer toelichting over de categorieën verder op deze pagina)
Grootte assortiment? Of aandeel MSC?
Deze eerste editie van de Belgische retail ranking legt vooral de nadruk op het stijgende aanbod aan MSC gecertificeerde vis, schaal- of scheldieren. Het doel is om de consument verder bewust te maken van het stijgende aanbod in de Belgische supermarkten, en aan te geven waar ze daarvoor terecht kunnen.
Daarom wordt er in deze editie gekozen om het aantal producten met MSC-label (grootte van het assortiment) als leidend criterium te gebruiken. Naar volgende edities toe wordt dit als basis gebruikt. Het aandeel MSC (%) op het totaal assortiment kan belangrijker worden om in de toekomst vooruitgang te meten.
Het is van belang om beide cijfers te beschouwen, omdat het aantal producten sterk kan verschillen tussen type supermarkten. De klassieke supermarkt heeft typisch een veel breder aanbod dan discounters, elk vanuit de eigen strategie en marktplaatsing. Bij supermarkten met een beperkter aanbod zal het aantal producten niet (veel) meer toenemen naar de toekomst toe en wordt het percentage dus logisch om vooruitgang aan te meten. Voor supermarkten met een heel breed assortiment gelden andere uitdagingen – zo ligt de focus vaak heel erg op het versassortiment, met ook veel verschillende soorten vis en zeevruchten. Hier is wel meer marge om steeds meer soorten met MSC-label op te nemen in het assortiment. Het absolute aantal producten blijft hier dus logisch om op te volgen, maar het aandeel MSC (in %) is evenzeer zinvol om vooruitgang op te volgen.
Uit bovenstaande blijkt dat een vergelijking op basis van aantal producten, of op basis van percentages niet los van elkaar kan staan. De gemeenschappelijke deler blijft in dit geval wel onafhankelijke certificatie volgens het MSC-programma. MSC-certificatie vormt vandaag een vast criterium in het duurzame aankoopbeleid van elk van de supermarkten. Meer informatie daarover via volgende links:
Meer info op webpagina’s van deelnemers
Categorieën BE Retail Ranking 2017
1 Vers:
Niet bevroren, gekoelde vis en zeevruchten – in filetvorm of secundair verwerkt (gepaneerd, gerookt, surimi).
Voorbeelden: Roodbaarshaasje, Verse Zeeuwse mosselen, Gerookte Makreelfilet natuur, Rolmops op azijn, Kabeljauwburgers
2 Diepvries:
Ingevroren vis en zeevruchten, zuiver of secundair verwerkt met hoofdonderdeel vis (gepaneerd, vis met saus, …)
Voorbeelden :Hokifilets, Visvinkjes van zalm met kabeljauwvulling
3 Conserven:
Vis in blik of glas
Voorbeelden: Witte Tonijn In Olijfolie
4 Andere:
- Retail food to go – e.g. Sandwiches, Salades & Sushi
- Ready meal gedefinieerd als een volledige maaltijd (vis/zeevruchten en een bijgerecht) die meestal dient opgewarmd te worden (microwave, oven, pan) voor consumptie. Voorbeelden zijn pasta, pizza, vis met koolhydraten/groenten, curries, soep, etc. Vis met enkel saus als toevoeging is geen ready meal.
- Baby Food producten die specifiek in de markt worden geplaatst babyvoeding.
- Pet Food
Categorieën 1, 2, en 3 worden in deze editie van de retail ranking opgenomen.
Met categorie 4 werd nog geen rekening gehouden. De huidige editie kijkt naar producten met als hoofdcomponent vis of zeevruchten. De producten in categorie 4 bevatten vaak slechts voor een deel vis/zeevruchten.
Nota : Supermarkt Lidl werkt typisch met een alternatieve categorie “Feinkost gekühlt” (met bv gerookte vis of bewerkte, gekoelde vis). Op de vergelijking met andere supermarkten mogelijk te maken werden deze producten toegewezen aan de categorie vers/gekoeld (categorie 1 in bovenstaande lijst).
Ontdek meer
Featured{{item.Headline}}
{{item.Description}}