Skip to main content

Velen van ons weten dat veel vissoorten op het punt van uitsterven staan door overbevissing. Je vraagt je misschien af of je niet beter helemaal geen vis kunt eten... De realiteit is genuanceerder dan dat: er zijn veel soorten beschikbaar die je gerust kunt eten. Aandacht besteden aan de manier waarop je je vis-, schaal- en schelpdierproducten koopt, kan het verschil maken bij het beschermen van onze oceanen en het zeeleven tegen overbevissing. Het MSC-keurmerk helpt je de juiste keuze te maken door vis van duurzame visserijen te kiezen.

wilde zalm onder water

Waar komt duurzame vis vandaan?

Het MSC-programma garandeert dat alle vis met het MSC keurmerk van boot tot bord getraceerd kan worden. In 1999 heeft de MSC haar traceerbaarheidsstandaard in het leven geroepen om fraude en erosie als gevolg van het verkeerd labelen van vis-, schaal- en schelpdierproducten tegen te gaan. Door voor het MSC keurmerk te kiezen, bent u zeker van de herkomst en duurzaamheid van uw vis, evenals van de methoden die zijn gebruikt om het door u gekochte product te produceren.

Hoe kunnen vis en zeevruchten duurzaam zijn?

Wij vinden dat we altijd vis moeten hebben, dus gebruiken we de wetenschap om overbevissing te stoppen. Als wetenschappers die om mensen en de planeet geven, handhaven wij de MSC visserijstandaard, de wereldleider op het gebied van duurzame visserijen. Om gecertificeerd te worden, moeten visserijen aantonen dat ze:

  • Gezonde vispopulaties in stand houden;
  • De impact op het mariene milieu minimaliseren;
  • Vissen in een gebied dat efficiënt, responsief en verantwoordelijk wordt beheerd.

Vis-, schaal- en schelpdierproducten moeten ook traceerbaar zijn binnen de toeleveringsketen. Dit is belangrijk omdat fraude met vis-, schaal- en schelpdierproducten bestaansmiddelen bedreigt, het probleem van overbevissing verergert en slecht kan zijn voor de gezondheid. Duizenden van onze partners gebruiken vijf eenvoudige stappen om fraude met vis-, schaal- en schelpdierproducten uit te bannen met behulp van de MSC Chain of Custody.

Welke vis moet je kiezen om duurzamer te kopen?

Door je visconsumptie te variëren en op het etiket te letten, kun je ervoor zorgen dat je vis koopt die een minder schadelijk effect heeft op de visbestanden en het zeeleven. Door de vissoorten die je eet te variëren, beperk je de druk op een bepaalde soort, vooral op populaire soorten zoals kabeljauw en zalm. Het kopen van verschillende delen van de vis, of de hele vis om verschillende delen te waarderen die anders misschien verspild zouden worden, kan ook een wereld van culinaire verrassingen openen. Sommige vissoorten worden op dit moment meer bedreigd dan andere, maar dat betekent niet dat we ze helemaal moeten vermijden. We moeten gewoon voorzichtiger zijn bij het kopen en kiezen van onze vis uit een duurzaam aanbod.

Gegrilde haring op bord

Lijst van duurzame vissen

De beste duurzame visopties in België zijn onder andere:

  • Ansjovis
  • Kabeljauw
  • Horsmakreel
  • Schelvis
  • Haring
  • Alaska koolvis
  • Zwarte koolvis
  • Zeeduivel
  • Heek
  • Schol
  • Zalm
  • Gewone tong
  • Bruine forel
  • Tarbot (ASC gecertificeerd)

 

Hieronder volgt een lijst met vissoorten die je met meer voorzichtigheid moet kopen. Je kunt altijd duurzame opties kopen, maar zoek altijd naar het MSC keurmerk of vraag je visboer naar vistechnieken en traceerbaarheid.

  • Zwaardvis
  • Koolvis
  • Makreel
  • Wijting
  • Tong
 

Wat betekent het MSC keurmerk?

Het kan moeilijk zijn om te bepalen wat duurzaam vissen is voor verschillende vissoorten. Er wordt met veel factoren rekening gehouden voordat een vis het MSC keurmerk krijgt. Of een vis als duurzaam kan worden beschouwd, hangt af van de soort, het visgebied, de gebruikte vismethode en de traceerbaarheid van de vis van boot tot bord. Als certificeringsinstantie willen we het de consument makkelijker maken. Ons MSC keurmerk betekent dat een product kan worden getraceerd naar een MSC gecertificeerde visserij. Het blauwe label staat alleen op producten waarvan de traceerbaarheid is gegarandeerd door een visserij die als duurzaam is gecertificeerd volgens de MSC standaard. Bovendien worden deze visserijen regelmatig onderworpen aan onafhankelijke controles.

Welke problemen probeert MSC op te lossen en hoe doet het dat?

Om MSC gecertificeerd te worden, moet een visserij aan 28 criteria voldoen. Ten eerste moet het ervoor zorgen dat het over voldoende gegevens en informatie beschikt om het aantal vangsten dat de vispopulatie kan ondersteunen wetenschappelijk te kunnen bepalen en om te garanderen dat het geen schade toebrengt aan andere vissen en dieren in het ecosysteem. Visserijen en bedrijven worden beoordeeld door onafhankelijke auditors, die op hun beurt worden gecontroleerd door de certificeringsinstantie ASI. Het MSC keurmerk biedt daarom onmiskenbare voordelen in de strijd tegen niet-duurzame en illegale visserij.

De druk die op de visserij wordt uitgeoefend en de hoge commerciële waarde werken dwangarbeid in de hand. Meer transparantie in de hele keten, van vangst tot verwerking en levering aan de eindverkoper, is essentieel om de duurzaamheid en arbeidsomstandigheden in de industrie te verbeteren. Het doel van de traceerbaarheidsstandaard is ervoor te zorgen dat MSC gecertificeerde vis door de hele toevoerketen wordt gescheiden van niet-gecertificeerde vis. De traceerbaarheidsstandaard bevat specifieke eisen om te voorkomen dat niet-duurzame of zelfs illegale vis als duurzaam aan de eindconsument wordt verkocht.

Wilt u meer weten over MSC? Klik hier: Waarom overbevissing van de oceanen ons allemaal aangaat

Ontdek meer