Volgens de Verenigde Naties zal de wereldbevolking tegen 2050 naar schatting 10 miljard mensen tellen. We weten dat veel mensen nu al te kampen hebben met tekorten aan voedsel- en voedingsstoffen en dat de voedselproductie een negatieve impact heeft op onze planeet. Met het oog op deze uitdagingen vragen de Verenigde Naties nu om meer aandacht voor de oceanen.
Wat zijn Blue Foods?
Blue Foods verwijst naar voedsel uit oceanen, rivieren, meren, wetlands, vijvers en kweekbassins of -faciliteiten. Ze worden ook wel aquatisch voedsel, watervoedsel of blauw voedsel genoemd.Kerntaak: voedselzekerheid voor een groeiende wereldbevolking
Honderden miljoenen mensen zijn nu al ondervoed - één op de negen mensen in de wereld lijdt ernstige honger.
De toename van de wereldbevolking tot 10 miljard mensen in 2050 en de steeds duidelijker merkbare klimaatverandering zullen een ongekende druk leggen op de bestaande voedselproductiesystemen, vooral die op het land.
Samen met vooraanstaande wetenschappers roepen de Verenigde Naties daarom op tot nieuwe strategieën voor voedselproductie. Blue Food moet meer aandacht krijgen. De meeste regeringen hebben hun rol lange tijd verwaarloosd.
Blue Food, Superfood
Het duurzame gebruik van blauw voedsel wordt steeds meer erkend als een van de meest effectieve manieren om de groeiende wereldbevolking te voeden, de economische ontwikkeling te bevorderen en tegelijkertijd de milieueffecten van de wereldwijde voedselproductie te verminderen.
Blue Foods kunnen voedselzekerheid bieden
Wilde vis is een natuurlijk hernieuwbare bron die miljoenen mensen van eiwitten kan voorzien. Mariene planten en gekweekte vis hebben nog steeds een groot groeipotentieel
Wilde vis geeft minder druk op klimaat & milieu
Wilde vis verbruikt geen land, zoet water, kunstmest, pesticiden of diervoeding. Vis veroorzaakt ook een veel lagere uitstoot van broeikasgassen dan vlees.
Vis bevat belangrijke voedingsstoffen en is goed voor de gezondheid
Vis en zeevruchten leveren veel essentiële voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren, ijzer, calcium en vitamine A en B12
De visindustrie is belangrijk voor economische ontwikkeling
Visserij en de visindustrie bieden werk aan ongeveer 800 miljoen mensen en - met een handelswaarde van 151 miljard dollar - economische inkomsten voor veel landen
De voedselproductie op land bereikt haar grenzen
Weinig dingen hebben zo'n grote invloed op ons milieu als voedselproductie op het land. Het veroorzaakt:
20-30 %
van alle broeikasgasemissies die schadelijk zijn voor het klimaat
de helft
van het landverbruik van alle ijsvrije landgebieden op onze planeet
3/4
van het wereldwijde zoetwaterverbruik
een groot deel
van de eutrofiëring van onze wateren (door kunstmest)
10 miljoen hectare
akkerland gaat jaarlijks verloren - overbemest, uitgeloogd en verdroogd
Blue Transformation-strategie voor de toekomst
De Blue Transformation is een initiatief van de Verenigde Naties om het potentieel van de oceanen te benutten voor wereldwijde voedselzekerheid.“Regeringen zijn het er nu over eens dat Blue Foods een fundamentele rol zal spelen in het voeden van een groeiende bevolking en tegelijkertijd de uitstoot van broeikasgassen en de druk op de voedselproductie op het land zal verminderen - maar alleen als dit op duurzame wijze gebeurt.”
Directeur Visserij en Aquacultuur FAO
De rol van duurzame visserij in de Blue Transformation
Het einde van overbevissing
Gezonde vispopulaties zijn productiever dan overbeviste populaties en beter bestand tegen klimaatverandering
Biodiversiteit in de zee behouden
Biodiversiteit houdt het ecosysteem in evenwicht. We hebben intacte oceanen nodig voor de zuurstof die we inademen en om CO2 op te slaan
16 miljoen ton
Er zou jaarlijks 16 miljoen ton meer vis gevangen kunnen worden als er geen overbevissing was
72 miljoen
Zonder overbevissing kunnen 72 miljoen extra mensen in hun eiwitbehoefte worden voorzien met deze extra vangsten
De MSC als maatstaf voor duurzame visserij
Eisen zoals die van de MSC-milieunorm moeten de maatstaf zijn voor visserijen en overheden als de voedselbronnen die de zee biedt op de lange termijn moeten worden gebruikt als duurzame bijdrage aan de voedselzekerheid voor de groeiende wereldbevolking.Op dit moment is slechts 19 procent van de wereldwijde aanvoer van wilde vis afkomstig van MSC gecertificeerde visserijen of van visserijen die naar een dergelijke certificering toewerken met meetbare verbeteringen in hun visserijactiviteiten.
Meer dan 37 procent van alle wilde vispopulaties wordt momenteel nog steeds overbevist.
De VN gaat ervan uit dat 98 procent van alle huidige overbeviste populaties halverwege deze eeuw kan herstellen als al deze populaties in de toekomst duurzaam beheerd worden.
Drie pijlers van de Blue Transformation volgens de FAO
- Visserij moet wereldwijd duurzaam worden uitgevoerd
- Er moeten nieuwe (duurzame) aquacultuurbedrijven komen
- Afval in visverwerking moet worden verminderd