Kan een simpele beslissing, een druppel in de oceaan, echt een groot verschil maken? Bij MSC geloven we dat het kan. De Marine Stewardship Council is een internationale non-profitorganisatie. Onze missie is om via ons MSC-keurmerk en certificeringsprogramma oceanen wereldwijd te beschermen. In samenwerking met onze partners willen we een wereldwijde markt voor duurzame vis, schaal- en schelpdieren creëren. We doen dit door duurzame visserij te erkennen én te belonen.
Red je mee de zee?
Lichtprojectie in het Centraal Station van Antwerpen
Om de boodschap van het belang van duurzame vis over te brengen zal er tijdens de Bewuste Visweek een lichtinstallatie in de hal van het Centraal station in Antwerpen staan. Deze visuele constructie geeft je op het station even de illusie dat je je in de oceaan bevindt en het geeft op een artistieke manier weer hoe de visbestanden kunnen evolueren als wilde vis duurzaam wordt gevangen. Het reageert op jouw bewegingen als je erdoorheen loopt of juist blijft stilstaan. Zo laat de projectie de invloed van de mens zien op het leven onderwater.
De projectie werd gerealiseerd door CTRL + ALT , de tonijnsculptuur door Stien Van Kerckhoven
Geelvintonijn in Antwerpen Station
MSC in aantallen
19%
van de wild gevangen vis komt uit een visserij die betrokken is bij het MSC-programma.
79%
van de verkochte vis in de supermarkten is MSC en ASC.
SDG14
Het MSC-programma wordt door de VN erkend voor het behalen van de duurzaamheidsdoelstelling ' Leven in het water'.
Wat doet MSC
De Marine Stewardship Council is een internationale non-profitorganisatie en werd opgericht om overbevissing aan te pakken en dit is nodig omdat nog steeds wereldwijd een derde van de vispopulaties worden overbevist.
MSC erkent en beloont de inspanningen van visserijen om onze oceanen en de daarin levende vis, schaal- en schelpdieren voor de toekomst veilig te stellen. Dit doen wij met het blauwe keurmerk en de MSC-standaarden. Na een onafhankelijke audit kunnen retailers, producenten en visserijen een MSC-certificaat krijgen en dus het MSC-keurmerk dragen.
Retailers en producenten moeten dan kunnen aantonen waar de vis vandaan komt. Visserijen moeten aantonen dat zij geen significante impact hebben op het overige zeeleven, goed beheerd worden en dat ze genoeg vis overlaten om de populatie op een gezond peil te houden.
Wat kun jij doen?
Variatie is één van de oplossingen om het leven in de oceanen en de onderwaternatuur te beschermen en overbevissing te voorkomen. Er zijn genoeg alternatieven voor de bekende vissen zoals kabeljauw en wilde zalm. Als we vaker kiezen voor alternatieve vissoorten komt er minder druk op de populaire soorten en kunnen de overbeviste vispopulaties weer aangroeien. Daarnaast komt vis komt tegenwoordig niet alleen op je bord terecht, er wordt steeds minder verspild en resten worden verwerkt in producten als voedingssupplementen en diervoeding. Help dus mee en kies duurzame visproducten met het MSC-keurmerk!