Skip to main content

Ons verbeterprogramma is ontwikkeld om een betere en snellere verbetering te stimuleren, naar een niveau waarop visserijen met vertrouwen aan het MSC certificeringsprogramma kunnen deelnemen.

Waarom zouden visserijen moeten deelnemen aan het Improvement Program?

Het programma biedt een gestructureerd, meetbaar pad naar gecertificeerde duurzaamheid. We hebben verbeterinstrumenten ontwikkeld waarmee visserijen kunnen vaststellen waar veranderingen nodig zijn, actieplannen voor verbetering kunnen ontwikkelen en de voortgang kunnen bewaken. 

Conformity assessment bodies (CAB's) die geaccrediteerd zijn om MSC beoordelingen uit te voeren, voeren een onafhankelijke verificatie van de verbeteringen uit. Hierdoor kunnen visserijen hun vooruitgang aan alle belanghebbenden laten zien. 

Hoewel visserijen in het MSC Verbeterprogramma het MSC-keurmerk niet kunnen gebruiken, krijgen ze toegang tot MSC gecertificeerde toevoerketens zodra ze aan bepaalde prestatiecriteria voldoen. Daarnaast mogen producten een korte verklaring op de achterkant van hun verpakking weergeven. 

Wat houdt het programma in?

Het MSC Improvement Program bestaat uit drie fasen:

1.Toegang tot het programma 

Een visserij moet onafhankelijk worden beoordeeld door een conformity assessment body (CAB) om te bevestigen dat ze in aanmerking komt. De CAB kan dan namens de visserij een aanvraag indienen voor het programma. 

2. Regelmatige beoordeling van voortgang 

Een CAB controleert de voortgang van de visserij ten opzichte van het actieplan. Visserijen streven ernaar hun scores te verbeteren ten opzichte van de prestatie-indicatoren die zijn geïdentificeerd door middel van een pre-beoordeling (of een beoordelingsrapport ten opzichte van de MSC Visserijstandaard). 

3. Toetreding tot beoordeling tegen de MSC visserijstandaard  

Van een visserij wordt verwacht dat zij binnen vijf jaar wordt beoordeeld op onze standaard. Hiermee kunnen visserijen de geloofwaardigheid van hun inzet voor duurzaamheid aantonen.

Werkt het programma?

Het In-Transition to MSC pilotprogramma, dat in 2019 van start ging, legde de basis voor het MSC Improvement Program.

In augustus 2024 werd ICV Africa, een onderdeel van de Zuid-Afrikaanse Albacore tonijn hengel en lijn visserij, de eerste visserij die met succes MSC certificering behaalde na opname in het ITM programma.

Hoe kunnen visserijen zich aanmelden?

Het programma staat het hele jaar open voor aanvragen van visserijen die aan de voorwaarden voldoen.

Als u geïnteresseerd bent in een aanvraag of meer wilt weten over het programma, neem dan contact op met uw lokale MSC kantoor. 

Financiële steun aanvragen

Visserijen met geverifieerde actieplannen kunnen een aanvraag indienen bij ons Transition Assistance Fund voor Overgangssteun. Het fonds dekt de kosten voor het doorvoeren van verbeteringen en de kosten die gepaard gaan met voortgangsverificatie.
Financiële steun aanvragen

Toelatingsvoorwaarden

 

Het MSC Improvement Program staat open voor aanvragen van elke visserij, ongeacht grootte of locatie.  

Om in aanmerking te komen moeten visserijen: 

  • Zich inzetten voor certificering en van plan zijn om binnen vijf jaar te worden beoordeeld volgens de MSC visserijstandaard
  • Binnen de scope van het MSC-programma vallen. 
  • In de afgelopen drie jaar een MSC voorbeoordeling hebben uitgevoerd waarbij de volledige scoringssecties van het huidige MSC voorbeoordelingsmodel zijn gebruikt. Deze moet zijn uitgevoerd of geverifieerd door een conformity assessment body (CAB), 
  • Of een geldig MSC beoordelingsrapport hebben.  
  • Ontwikkel een verbeteractieplan dat is geverifieerd door een CAB.  
  • Gebruik de gedefinieerde MSC verbetertools, waaronder de MSC benchmarking- en trackingtool en de sjabloon voor voortgangsverificatie, om de voortgang ten opzichte van de MSC visserijstandaard te volgen.  
  • Een projectmanager hebben die tijd kan besteden aan het implementeren van verbeteringen.
 
Het MSC Improvement Program

Het MSC Improvement Program

Versnelde vooruitgang in duurzame visserijpraktijken wereldwijd.