Skip to main content

Nieuw rapport bevestigt trend: meer en meer MSC en ASC gecertificeerde visproducten in Belgische supermarkten

De Belgische visliefhebber kiest steeds gemakkelijker voor duurzaam gevangen - of verantwoord gekweekte vis. Het aandeel vis-, schaal-, en schelpdierproducten met een MSC- of ASC-keurmerk in de Belgische supermarkten nam het afgelopen jaar flink toe.

Diepvriesvisproducten scoren het best op duurzaamheid, ruim 80% van het aanbod draagt een van beide keurmerken. Dat is niet alleen goed nieuws voor de Belgische consument die voor duurzaam wil kiezen, maar vooral voor onze oceanen, rivieren en meren. Tegelijkertijd is er nog werk aan de winkel, want op meer dan 60% van het totale aantal visproducten ontbreken de onafhankelijke keurmerken. 

Dat blijkt uit een analyse onder zes Belgische supermarkten die de keurmerken MSC (duurzaam gevangen wilde vis), en ASC (verantwoord gekweekte vis) uitvoerden. De internationale keurmerken maken de resultaten niet toevallig bekend op Wereldoceanendag. Beide geven de consument zekerheid: wie vis koopt met een MSC- of ASC-keurmerk, levert een positieve bijdrage aan onze oceanen, meren en rivieren.

Infographic BE SOM 19

“Uit onze gezamenlijke analyse blijkt dat Belgische supermarkten in hun aanbod aan gecertificeerde vis een steeds duidelijker beleid voeren. Dat juichen we toe, tegelijkertijd zien we duidelijke verschillen tussen supermarkten en is er nog veel ruimte voor verbetering,” zegt Wouter Dieleman, woordvoerder van MSC-België.

Diepvriesassortiment meer duurzaam dan vers

Het beperkte aandeel gecertificeerde visproducten binnen de categorie vers (29,7%) – de grootste categorie op basis van verkoop – valt daarbij op. De traditionele supermarkten Carrefour en Delhaize bieden een ruimer en meer divers assortiment verse producten aan, met vissoorten zoals wijting, tong, geelvintonijn, leng, rog en octopus. Dat zijn soorten waar nog vooruitgang te boeken valt als het op duurzaamheid aankomt. Maar ook onder de minder uitdagende soorten is het aandeel gecertificeerde vis soms lager. “Hierdoor scoren deze supermarkten individueel ook minder goed dan supermarkten met een kleiner versassortiment zoals Colruyt Group, Albert Heijn, Lidl en Aldi die gemiddeld 84,2% van de producten met MSC- of ASC-keurmerk aanbieden,” zegt Dieleman (MSC).

Diepvriesproducten bevatten met 80,3% veruit het hoogste aandeel gecertificeerde visproducten, en daar scoren alle deelnemende supermarkten en merken goed tot zeer goed. Hier is de marge voor groei dus beperkt. 

Camille Civel, woordvoerder voor ASC in België vult aan: “Met de groeiende bewustwording onder consumenten om te kiezen voor een product dat goed is voor mens en milieu, is het mooi om te zien hoe supermarkten daar de laatste jaren inspanningen voor leveren.” 

Het conservenschap toont positieve ontwikkeling, maar moet nog beter

Ondanks een stijging onder eigen merk van 21,9% ten opzichte van de vorige meting in 2017 blijft het totale aanbod aan gecertificeerde vis onder eigen merk beperkt. Bij de A-merken ligt dat aantal nog lager. Voor tonijn is de urgentie het hoogst, omdat het op basis van verkochte volumes veruit de grootste groep producten is. Al geldt dat evenzeer voor ‘kleinere’ soorten zoals ansjovis en sardines.
 
Dieleman: “De conservenafdeling van supermarkten scoort met minder dan 50% certificering eerder laag. Een van de redenen is dat het conservenschap vaak soorten bevat met grote duurzaamheidsuitdagingen. Maar dit is niet het hele verhaal. Zo ligt bijvoorbeeld de vangst van MSC-gecertificeerde tonijn hoger dan wat er effectief als MSC-producten op de markt te vinden is. Klaarblijkelijk maken sommige partijen in de keten de keuze om tonijn zonder duurzaamheidsgaranties aan te bieden aan de consument. Dat is opvallend, omdat tonijn de vissoort bij uitstek is waar de keuze voor duurzaamheid ertoe doet. Gelukkig steeg het aantal producten met het blauwe MSC-keurmerk het afgelopen jaar wel sterk en dat geeft hoop voor de toekomst.” 

Groei in aanbod betekent goed nieuws voor oceanen 

De groei aan duurzame, gecertificeerde vis onder wilde visproducten in het supermarktaanbod kon op basis van de analyse van vorig jaar worden becijferd. Bij verse vis groeide het aanbod met een MSC- keurmerk onder eigen merk met 18,6%, bij diepvriesproducten met 9,2% en bij conservenproducten onder eigen merk zelfs met 86,2% ten opzichte van de vorige meting in 2017. Goed nieuws dus.

Maar zowel MSC als ASC  vindt dat er ondanks deze positieve evolutie nog een duidelijke marge is voor groei. Er zijn een aantal populaire vissoorten waarvan ze het komende jaar graag een uitbreiding zouden zien in het aanbod, zoals zalm, mosselen, kreeft, oesters, zeebaars, kabeljauw, tonijn en garnalen. 

Civel (ASC): “Graag zetten wij de samenwerking met supermarkten en A-merken in België voort. De bedoeling is uiteraard om een zo ruim mogelijk aanbod van gecertificeerde producten te hebben. Daarbij zijn ook de toeleveranciers in de keten van belang om het aanbod en de diversiteit van gecertificeerde vissoorten verder te verruimen. Zo zal het voor de consument steeds makkelijker worden om een keuze te maken voor duurzame producten en daarmee het verschil te maken voor onze oceanen, meren en rivieren.” 

Na enkele relevante correcties werd een nieuwe versie van dit rapport online geplaatst op 4/9/2019

 
Rapport_MSC_2019_BE_Print_04_LR
Download download file PDF - 5 MB