Sterke groei in beschikbaarheid MSC gecertificeerde tonijn. Ruimte voor groei op de Belgische markt.
Consumenten kunnen steeds meer de keuze maken voor duurzame tonijn, zo blijkt uit nieuwe gegevens van de Marine Stewardship Council (MSC). Inmiddels is bijna 30% van de wereldwijde tonijnvangst MSC gecertificeerd.
01 mei 2021
Meeste Belgen vinden lokale oorsprong belangrijk, maar weten niet waar hun favoriete vis vandaan komt
Uit een nieuwe studie, gepubliceerd ter gelegenheid van de Bewuste Visweek, blijkt dat de meeste Belgen niet weten waar hun vis vandaan komt. De helft van de consumenten zegt geen idee te hebben van de oorsprong van zeebaars of van de koolvis in fishsticks die worden verkocht in de Belgische winkels en restaurants.
18 september 2020
Oceanen kunnen zich tegen 2050 herstellen
De oceanen kunnen zich binnen een generatie herstellen. Dit is de boodschap van een van MSC. Het benadrukt de urgentie om duurzaam visserijbeheer te implementeren om dit herstel te bevorderen.
08 juni 2020
COVID-19: zes maanden uitstel mogelijk voor beoordeling en certificering.
Visserijen krijgen een automatische verlenging van zes maanden aangeboden op de gebruikelijke termijn voor MSC-evaluaties en -certificeringen. Het is de eerste keer in de 22-jarige geschiedenis van MSC dat dit gebeurt.
30 maart 2020
Periodieke herziening gestart van MSC visserij standaard
MSC, internationaal het leidende keurmerk voor duurzame visserij, start de periodieke herziening van haar visserijstandaard. Conform internationale richtlijnen van de VN en van ISEAL, worden standaarden elke vijf jaar herzien. Zo kunnen steeds nieuwe maatschapelijke thema's worden meegenomen en blijft de standaard relevant.
10 februari 2020
WNF maakt bezwaar tegen aanbeveling voor certificering van een Japanse longline blauwvintonijn-visserij
WNF heeft bezwaar ingediend tegen een mogelijke certificering van blauwvintonijn. Het bezwaar is ingediend bij de onafhankelijke auditors van Control Union Pesca Ltd, die thans de Usufuku Honten blauwvintonijn-visserij beoordelen tegen de MSC standaard voor duurzame visserij.
23 januari 2020
Nieuw wetenschappelijk onderzoek leidt tot schorsing van MSC Noordzee kabeljauw
Drie MSC-certificaten voor visserijen gericht op het Noordzeekabeljauwbestand worden met ingang van 24 Oktober 2019 geschorst. Uit wetenschappelijk onderzoek van ICES blijkt dat na een aantal jaren van herstel het Noordzeekabeljauwbestand nu weer is gedaald tot onder het biologisch veilige niveau. Vanwege deze daling is de duurzaamheid van het visbestand in gevaar en voldoet de visserij van Noordzeekabeljauw niet langer aan de MSC-standaard.
27 september 2019
Jean sur Mer is de eerste MSC gecertificeerde foodtruck van de Benelux
De MSC-traceerbaarheidsstandaard garandeert dat je vis met het MSC-keurmerk kan terugvoeren naar een duurzame visserij. MSC-gecertificeerde vis blijft, in de hele keten van oceaan tot bord, continu gescheiden van niet-gecertificeerde vis. Die betrouwbaarheid is voor Jean sur Mer ook belangrijk en net daarom wilde hij het MSC-keurmerk behalen.
12 september 2019
MSC makreel visserij blijft geschorst, ondanks groei van makreelbestand
De visserij op makreel in de noord-oost Atlantische oceaan krijgt haar MSC-certificering nog niet terug. De schorsing van de MSC-certificaten, die al in maart 2019 inging, blijft gehandhaafd. Dit ondanks recent wetenschappelijk advies dat het makreelbestand nu gezond is. Internationale onafhankelijke auditors namen dit besluit vanwege het uitblijven van internationale afspraken over de quota. Een dergelijk gebrek aan consensus tussen landen over verdeling van visquota vormt een bedreiging voor de verduurzaming van de visserij.
11 september 2019
Nieuw rapport bevestigt trend: meer en meer MSC en ASC gecertificeerde visproducten in Belgische supermarkten
De Belgische visliefhebber kiest steeds gemakkelijker voor duurzaam gevangen - of verantwoord gekweekte vis. Het aandeel vis-, schaal-, en schelpdierproducten met een MSC- of ASC-keurmerk in de Belgische supermarkten nam het afgelopen jaar flink toe.
07 juni 2019
Helft Belgen weet niet dat tonijn duurzaam kan zijn
Tonijn met het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) is duurzaam. Toch laten Belgen de vis vaak links liggen omdat ze ten onrechte denken dat alle tonijnsoorten met uitsterven bedreigd zijn. Dat blijkt uit onderzoek dat MSC liet uitvoeren naar aanleiding van Wereldtonijndag op 2 mei.
02 mei 2019
Nieuwe maatregelen om dwang- en kinderarbeid te bestrijden
Marine Stewardship Council (MSC) kondigt nieuwe eisen aan voor leveranciers en verwerkers van visproducten. Meer specifiek gaat het om de invoering van onafhankelijke audits die de arbeidspraktijken bij bedrijven nagaan en mogelijke dwang- of kinderarbeid beogen uit te sluiten.
28 maart 2019
Is uw heek fake? Niet als die het MSC label draagt!
Visproducten met het MSC keurmerk zijn minder dan 1% verkeerd gelabeld. Dat is aanzienlijk beter dan het gemiddelde percentage van andere labels. Dat ligt wereldwijd op 30%.
18 maart 2019
Feedback op beleid compartimentering en het ontvinnen van haaien
MSC nodigt stakeholders uit voor feedback op beleid voor compartimentering en ontvinnen van haaien. De Marine Stewardship Council (MSC) herziet haar visserijcertificeringsproces (Fishery Certification Process) en opent daarvoor twee raadplegingen.
04 maart 2019
MSC opent consultaties om programma te versterken
Marine Stewardship Council nodigt belanghebbenden uit om mee te praten over herzieningen van de MSC-Visserijstandaard die zij voorstelt. De onderwerpen zijn: condities voor visserijen, het afhandelen van meningsverschillen en versnelde audits.
04 februari 2019
MSC-certificaten voor alle Noordoost-Atlantische makreelvisserijen geschorst
Makreel gevangen op of na 2 maart 2019 mag niet worden verkocht als 'MSC-gecertificeerd' of worden voorzien van het blauwe MSC-keurmerk. De opschorting geldt voor alle vier certificaten voor visserijen van acht landen.
31 januari 2019
Onderwerpen evaluatie MSC Visserijstandaard bekend
De evaluatie van de Visserijstandaard (Fisheries Standard Review of FSR) vindt om de vijf jaar plaats. Dit is volgens internationale afspraken van de VN de norm. Het heeft als doel om van de MSC Visserijstandaard internationaal de algemeen aanvaarde standaard voor ‘best practices’ te laten zijn op het gebied van duurzame visserijwetenschap en -beheer. Omdat kennis en beheer evolueert, moet de standaard ook evolueren. Verder tracht de evaluatie de complexiteit te verminderen en onnodige drempels weg te nemen voor nieuwe visserijen.
24 januari 2019
MSC stelt 1 miljoen Britse pond beschikbaar in nieuw Ocean Stewardship Fund
De Marine Stewardship Council (MSC) stelt 1 miljoen Britse pond beschikbaar om duurzaamheidsinitiatieven van kleinschalige visserijen en visserijen in het Mondiale Zuiden te ondersteunen. MSC werkt al sinds haar oprichting in 1997 samen met visserijen in het Mondiale Zuiden en kent de hindernissen die zij op weg naar duurzaamheid ontmoeten. Het fonds investeert daarnaast in onderzoek naar ontbrekende gegevens in visserijbeheer wereldwijd.
29 oktober 2018
Garnalensector verwerft MSC-keurmerk voor duurzame visserij
Een jaar geleden kreeg de Duitse, Deense en Nederlandse garnalensector het MSC- keurmerk voor duurzame visserij uitgereikt. Dit najaar voert MSC in België campagne om consumenten bewust te maken dat er duurzaam gevangen Noordzeegarnalen op de Belgische markt zijn.
15 oktober 2018
MSC maakt inhoud van volgende evaluatie Visserijstandaard bekend
De Marine Stewardship Council publiceert de kaders voor de aankomende evaluatie van haar Visserijstandaard. Deze evaluatie vindt elke vijf jaar plaats en biedt de mogelijkheid om de Standaard te verbeteren door kwesties aan te pakken die belanghebbenden en de eigen monitoring van MSC ter tafel brachten. Die onderwerpen zijn verzameld sinds de afronding van de voorgaande evaluatie in 2013. In dit proces zal MSC ook, met input van externe experts, algemeen geaccepteerde wetenschappelijke ontwikkelingen of best practices voor visserijbeheer in de Standaard verwerken.
27 september 2018
Groeiende herkenning van MSC- en ASC-keurmerken volgt op stijgend aanbod van duurzame gecertificeerde vis
Als gevolg van het stijgend aanbod van duurzame gecertificeerde visproducten is de herkennen van het MSC- en ASC-keurmerk sterk toegenomen. Dit blijkt uit onderzoek van de Marine Stewardship Council (MSC) en Aquaculture Stewardship Council (ASC). Belgische consumenten zijn zich bewust van de (in)directe invloed die zijn uitoefenen op de bedreigingen van het leven in de oceanen, meren en rivieren door het kopen van vis
19 september 2018