De film Seaspiracy op Netflix brengt een aantal problemen in onze oceanen in beeld. Maar de filmmakers trekken ten onrechte ook de geloofwaardigheid van duurzame visproducten in twijfel, waaronder die van onze organisatie, de Marine Stewardship Council. Hoewel we het ermee eens zijn dat er meer aandacht moet worden besteed aan de crisis van overbevissing, willen we toch een aantal misleidende beweringen in de film rechtzetten.
Bestaat er wel zoiets als duurzame visserij?
Ja, duurzame visserij bestaat. Duurzaam is een veel gebruikte term, logisch dat we soms de vraag krijgen wat duurzame visserij inhoudt. Heel kort samengevat is een visserij duurzaam wanneer minder vis uit de zee wordt gehaald dan nodig is om de volgende generatie van dat visbestand weer op hetzelfde niveau te brengen.
Is MSC-certificering niet te gemakkelijk?
Certificering volgens de MSC-standaard voor duurzame visserij vereist het voldoen aan een set van strenge en wetenschappelijk onderbouwde criteria, waarop visserijen jaarlijks worden gecontroleerd. MSC is er trots op, samen met vele andere partners en organisaties, op deze manier bij te dragen aan hervorming van visserijpraktijken. Wereldwijd zijn er nu meer dan 400 MSC-gecertificeerde visserijen. Dit certificeringsproces wordt niet door MSC zelf uitgevoerd, maar door onafhankelijke auditors. Het is een volledig transparant proces en wetenschappers, natuurbeschermers en andere belangstellenden hebben meerdere mogelijkheden om input te leveren. Al onze beoordelingen kunnen online worden bekeken op Track-a-Fishery.
Wordt MSC gefinancierd door de industrie?
Wij zijn transparant over ons financieringsmodel en het is feitelijk onjuist om te suggereren - zoals in de film wordt gedaan - dat ons onafhankelijke certificeringsproces financieel gemotiveerd is.
Certificeert MSC ook visserijen met veel bijvangst?
MSC vereist van alle visserijen dat zij aantonen hoe ze actief ongewenste bijvangst minimaliseren. Visserijen die zich op dit gebied moeten verbeteren, kunnen verbeteropgaven meekrijgen, als voorwaarde om hun certificaat te behouden, of ze lopen het risico om te worden geschorst. Wij denken dat de IJslandse lumpfish visserij die in Seaspiracy wordt genoemd, tot deze laatste categorie behoort. De visserij werd uit het MSC-programma geschorst vanwege problemen met de bijvangst en mocht pas weer aan het programma deelnemen nadat deze problemen waren opgelost.
Duurzame visserij: hard nodig om de oceanen te beschermen én de wereldbevolking te voeden
Over één ding zijn we het wel eens met de makers van Seaspiracy: overbevissing is een crisis in onze oceanen. Miljoenen mensen over de hele wereld zijn voor hun dagelijkse menu afhankelijk van visproducten. Nu de wereldbevolking tegen 2050 naar verwachting groeit naar 10 miljard mensen, is de noodzaak dringender dan ooit om onze natuurlijke hulpbronnen op een duurzame wijze te beheren en benutten. Duurzame visserij speelt daarbij een cruciale rol.