Alleen wereldwijde samenwerking krijgt dit in één generatie voor elkaar
Vandaag, op Wereld Oceanen Dag, staan we graag stil bij het leven op - en vooral onder - de zeespiegel. Welke inspanningen moeten we globaal en lokaal leveren om tegen 2050 weer gezonde oceanen te hebben? Dat zal een huzarenstukje worden, maar volgens een recent artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Nature is het niet onmogelijk.
Herstel op basis van wereldwijde samenwerking
In deze internationale studie van vooraanstaande mariene biologen, besluiten de wetenschappers dat we tegen 2050 een aanzienlijk herstel van onze oceanen kunnen bewerkstelligen. Wat is daar volgens hen voor nodig? Financieel engagement, internationale samenwerking tussen overheden, bevolkingen en commerciële bedrijven.
Belangrijke elementen waar deze partijen op moeten samenwerken: overbevissing een halt toeroepen, natuurlijke habitats herstellen, vervuiling terugdringen en de klimaatsverandering tegengaan.
Op de eerste twee domeinen is de Marine Stewardship Council (MSC) al meer dan twintig jaar actief. Voor de Verenigde Naties en haar Sustainable Development Goal (SDG) 14 ‘Leven in het water’, vormt MSC, met haar wereldwijd programma voor de verduurzaming van de visserij, dan ook een hoeksteen.
Een van de doelstellingen in deze SDG is om in 2020 alle schadelijke visserij uit te sluiten. Dat doel gaan we dit jaar zeker niet bereiken, daarom is de oproep tot samenwerking uitermate belangrijk. Aangezien meer dan 70% van het aardoppervlak uit oceanen en zeeën bestaat, zijn ze een essentieel onderdeel van ons wereldecosysteem.
Bijna de helft van de zuurstof op aarde komt uit de oceaan. Oceanen houden ook twintig keer meer koolstofdioxide vast dan planten. Ze bevatten 80% van de biodiversiteit op aarde en geven meer dan drie miljard mensen dagelijks te eten.
Herstel van onze oceanen is bovendien ook voor de economie van belang. Naar schatting zullen gezonde visbestanden 15% meer opbrengst opleveren voor de visindustrie. Door de immer toenemende wereldbevolking, zou dit wel eens cruciaal kunnen blijken voor onze voedselvoorziening en werkgelegenheid. Iedereen heeft er dus baat bij om de handen in elkaar te slaan.
Consumentenactivisme
Er is hoop. Uit het tweejaarlijkse internationaal onderzoek van Globescan onder meer dan 20,000 consumenten uit 23 landen bleek dat 6 van de 10 bevraagden (58%) hun koopgedrag al aanpasten om de vis, schaal- en zeevruchten te beschermen. Exact het percentage voor België.
Onze landgenoten veranderden bijvoorbeeld van merk of product (19%), kochten hun waren bij een andere winkel of handelaar (17%), of kozen voor andere soorten (15%). 8 van de 10 Belgen (76%) verklaarden bereid te zijn nog verder te gaan dan dat om de toekomst van onze oceanen te beschermen.
Daar is vertrouwen voor nodig. Vertrouwen in het duurzaamheidsbeleid van voedselproducenten en distributeurs. En vertrouwen in de producten zelf. Steeds meer willen consumenten weten wat ze kopen, waar het vandaan komt en hoe het werd geproduceerd. Een trend die onderzoeksbureau Dynata in opdracht van Fairtrade onlangs bevestigd zag: De Belg is in tijden van corona meer beginnen nadenken over zijn eten.
Overheden, industrie en voedingsbedrijven hebben de macht om in te grijpen en tegemoet te komen aan die zoektocht naar betrouwbare, duurzame visserij. Recent onderzoek in Australië geeft aan dat MSC certificatie een katalysator is voor meer samenwerking en vertrouwen.
Goed nieuws dus, maar…
Om een verschil te maken, moet het beter. Wereld Oceanen Dag is een dag om even stil te staan wat we de komende dertig jaar kunnen doen met zijn allen om onze oceanen in grote mate te laten herstellen; niet langer bij te dragen aan overbevissing, schadelijke visserij en vervuiling en klimaatopwarming.
Dat kan al met kleine stapjes die een grote impact hebben; stimuleren en ondersteunen van duurzame visserij, of het pertinent kiezen voor producten met een betrouwbare duurzame oorsprong. Alleen door de komende dertig jaar met zijn allen samen te werken hebben we de mogelijkheid om de oceanen in grote mate te herstellen tegen 2050.
Perscontact
Wouter Dieleman
Commercial Outreach Manager
MSC Benelux
Tel: +32 (0) 472 18 21 96
Email: [email protected]