Bij Jean sur Mer draait het om liefde voor duurzame Noordzeevis. Na het Marine Stewardship Council (MSC)-ambassadeurschap van Jean sur Mer en de eerste MSC-gecertificeerde foodtruck van de Benelux in 2019, zijn ze vanaf nu ook het eerste MSC-gecertificeerde restaurant van België. Het certificeringsproces werd uitgevoerd door DuraCert.
Wouter Dieleman (Marine Stewardship Council): Jean sur Mer is voor MSC in België een belangrijke vaandeldrager. Ze zijn actief in verschillende delen van de markt, zowel in retail als in foodservice. En daarin kiezen ze resoluut voor MSC gecertificeerde vis. We zijn heel blij met de certificatie van het Jean sur Mer Harbor Cafe omdat het de weg opent voor andere visrestaurants in België. Jean sur Mer toont aan dat certificatie voor kleine en onafhankelijke ondernemers mogelijk is. Het is ook voor ons zelf een mijlpaal omdat we zo een stap zetten buiten het retaillandschap waar MSC traditioneel sterk staat. Dit wordt binnen het netwerk van MSC opgemerkt in binnen- en buitenland.
Viscategorie hip maken op duurzame verantwoordelijke manier
Eigenaren Jan Kegels en Peter Vlyminck “Het was altijd onze missie om mensen te laten kiezen voor duurzame vis. Die filosofie trekken we ook door naar ons Harbor Cafe. Alle producten die we zelf produceren en verkopen – ook in ons Harbor Cafe – dragen het duurzaamheidslabel van MSC. Dat garandeert dat de vis gevangen is met respect voor het milieu en de vispopulatie. We geloven in duurzame visserij en dat vis te traceren is van boot tot bord. Je kan er dus zeker van zijn dat onze producten op een duurzame manier geproduceerd zijn met duurzame vis. We willen namelijk viscategorie hip maken op een verantwoorde manier. Want wie weet nu niet graag wat hij eet?"
Duurzame visserij volgens het MSC-programma
Kort samengevat is een visserij duurzaam wanneer minder vis uit de zee wordt gehaald dan nodig is om de volgende generatie van dat visbestand weer op hetzelfde niveau te brengen. Duurzame visserij volgens de MSC-standaard betekent meer dan alleen de instandhouding van een visbestand. De MSC-standaard is de meest gehanteerde definitie van duurzame visserij wereldwijd en is samen met visserijexperts, wetenschappers en natuurbeschermingsorganisaties ontwikkeld. Het omvat drie principes; 1) het instandhouden van gezonde visbestanden, 2) de visserij heeft minimale effecten op het mariene ecosysteem en 3) er is sprake van goed management, regulering en toezicht.
Van bron tot bord traceerbaar
In bijna honderd landen zijn steeds meer producten met het MSC-keurmerk verkrijgbaar. Deze zijn afkomstig van meer dan 350 MSC visserijen. Het blauwe MSC-keurmerk bewaakt tevens de traceerbaarheidseisen van de vis, schaal- en schelpdieren, van de bron tot op het bord. Die controle in de toeleveringsketen is niet alleen van belang voor restaurants maar ook voor de consument. Onder meer onderzoek van de KUL toont aan dat 20-50% van verkochte vis niet de soort is die op het menu of het etiket staat[1].
De traceerbaarheidseisen van MSC zorgen ervoor dat dit in minder dan 1% van de gevallen zo is voor vis met het blauwe label erop. Daarmee kan een consument erop vertrouwen dat de vis met het MSC-keurmerk ook echt van een duurzame visserij komt.
----------------------------------------------- Einde -------------------------------------------------------------------
Meer over Jean sur Mer
Jean sur Mer is ontstaan uit passie voor de Noordzee. De foodtruckpionier groeide uit tot een merk met eigen visproducten, een horecazaak Jean sur Mer harbor Cafe in Antwerpen en een viswinkel Jean sur Mer The Shop in Brasschaat. Jean sur Mer draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. De producten die Jean sur Mer verkoopt aan de horeca, retail en foodservice worden gemaakt met MSC-gecertificeerde vis, ze bevatten geen E-nummers, kunstmatige aroma’s of smaakversterkers en ze hebben een laag zoutgehalte.