Als gevolg van het stijgend aanbod van duurzame gecertificeerde visproducten is de herkennen van het MSC- en ASC-keurmerk sterk toegenomen. Dit blijkt uit onderzoek van de Marine Stewardship Council (MSC) en Aquaculture Stewardship Council (ASC). Belgische consumenten zijn zich bewust van de (in)directe invloed die zijn uitoefenen op de bedreigingen van het leven in de oceanen, meren en rivieren door het kopen van vis. Ook in 2018 is er weer een Bewuste Visweek, deze loopt van 24 tot en met 30 september.
Sterke toename van de herkenbaarheid van MSC en ASC
Steeds meer Belgische vis consumenten herkennen het MSC-keurmerk, in 2018 is dit 40 procent ten opzichte van 24 procent in 2016. Hun vertrouwen in het logo lag op 66 procent (*GlobeScan, 2018). ASC scoorde in hetzelfde onderzoek, 22 procent herkenning ten opzichte van 13 procent in 2016.
Belgisch aanbod duurzame gecertificeerde vis groeit
Het voorbije decennium is het aanbod aan duurzame gecertificeerde vis in België sterk toegenomen. In 2007 was er nog geen enkel product met het MSC-keurmerk beschikbaar voor de consument, terwijl het er nu ruim 900 zijn. Ook de groei van producten met het ASC-keurmerk is groot; de eerste producten waren pas in 2013 te koop, maar inmiddels zijn er in bijna alle Belgische supermarkten producten te vinden. Dit in contrast tot horeca en catering waar slechts een klein percentage beschikbaar is. De supermarkten nemen op die manier het voortouw en geven consumenten de keuze: zij kunnen visserijen aanmoedigen om duurzamer te vissen en kunnen kwekerijen stimuleren om meer rekening te houden met natuur, milieu en werkomstandigheden.
Aanhoudende vraag leidt tot verduurzaming van visserij en kweek
Onder meer dankzij de aanhoudende vraag van supermarkten is de visserij op de Noordzeegarnaal op zoek gegaan naar erkenning van hun visserij tegen de MSC standaard. Daarin zijn zij in december 2017 in geslaagd en de (wilde) Noordzeegarnaal is nu MSC gecertificeerd. De verkoop van MSC-gecertificeerde tonijn is de voorbije vijf jaar verzesvoudigd in België. En ook de verkoop van ASC gecertificeerde garnalen groeit in België. Net als zalm is dit een belangrijk product uit aquacultuur. Sinds 19 september 2018 heeft ASC ook een standaard voor verantwoorde kweek van zeebaars, ook een geliefd product in België.
Invloed van consument door aankoop vis
Acht op tien Belgische consumenten weet dat het aankopen van vis met een MSC- of ASC-keurmerk overbevissing en schade aan het overige leven in zee en rivieren vermindert. (*Panelwizard 2017). 56 procent vindt het belangrijk dat de visproducten die zij aanschaft het MSC-keurmerk (voor wild gevangen vis) of ASC-keurmerk (voor kweekvis) draagt (*Panelwizard 2017). 63 procent van Belgische consumenten die het MSC- of ASC-keurmerk kennen, koopt minimaal eens per maand vis met die keurmerken.
De Bewuste Visweek: van 24 tot en met 30 september ook in uw supermarkt
Tijdens de Bewuste Visweek, een jaarlijks wederkerende campagne van MSC, ASC en deelnemende supermarkten, cateraars, A-merken, vishandels en hun leveranciers, staat gecertificeerde vis centraal. Met de keuze voor MSC- en ASC-gecertificeerde vis, dragen consumenten bij aan gezonde oceanen, meren en rivieren met voldoende vis, schaal en schelpdieren voor nu en toekomstige generaties. Meer informatie op www.bewustevisweek.be en volg #bewustevisweek.
* Globescan resultaten wereldwijd 2018, in dit nieuwsbericht publicatie van de data voor België.
Panelwizard onderzoek na de Bewuste Visweek, oktober 2017.
Deelnemers van de Bewuste Visweek 2018:
Albert Heijn Belgium, Aldi, Carrefour-Belgium, Colruyt, Delhaize Belgium, Lidl, Okay, Spar, Bioplanet, Iglo Belgium, Shore, Pittman Seafoods, Escal, Marine Harvest, Bidfood, De troyer NV. Vrije Universiteit Brussel, Sodexo, Hello Fresh.