Skip to main content

Negende editie Bewuste Visweek: oceaan-projectie in Centraal Station Antwerpen

Van 25 september tot en met 1 oktober is het de negende editie van de Bewuste Visweek: een initiatief van keurmerken Marine Stewardship Council (MSC) en Aquaculture Stewardship Council (ASC). Tijdens deze week roepen beide keurmerken Belgische consumenten op om stil te staan bij duurzame visvangst en verantwoorde viskweek. ASC en MSC verspreiden -in samenwerking met tientallen partners zoals supermarkten, leveranciersketens en visdetaillisten- de boodschap van het belang van duurzame vis. In het Centraal Station van Antwerpen, wordt van maandag tot vrijdag lichtprojectie geplaatst om pendelaars op een visuele manier te prikkelen om over de status van visbestanden na te denken.

levensgrote geelvintonijn van papier marché op station Antwerpen Centraal

Lichtprojectie in het Centraal Station van Antwerpen

Om de boodschap van het belang van duurzame vis over te brengen bij de consument zal er tijdens de Bewuste Visweek, van maandag 25 september tot vrijdag 29 september, een lichtinstallatie in de hal van het Centraal station in Antwerpen staan. Deze visuele constructie geeft de passanten op het station even de illusie dat zij zich in de oceaan bevinden en het geeft op een artistieke manier weer hoe de visbestanden kunnen evolueren als wilde vis duurzaam wordt gevangen. De projectie laat de invloed van de mens zien op het leven onderwater. Het reageert op bewegingen van iemand die erdoorheen loopt of juist blijft stilstaan. 

 

De veelzijdigheid van Vis 

De campagneslogan van de Bewuste Visweek luidt ‘Vis met een hoofdletter V’. Daarmee willen ASC en MSC focussen op alle verschillende voordelen van het eten van Vis. Want je hebt vis én je hebt vis met het ASC of MSC keurmerk. Dat is meer dan alleen verantwoord gevangen of gekweekt. Die voordelen worden in de verf gezet met vijf kernwoorden: Verantwoord, Voedzaam, Veelzijdig, Verrukkelijk en Vervangend. 

Christien Absil, Senior Fisheries en Stakeholder Manager bij MSC: "Als we het hebben over duurzaam eten, dan zou vis een mooie plek aan tafel moeten hebben. Het gaat vaak over minder vlees en minder zuivel eten, wat zeker belangrijk is, maar er is ook een wereld te winnen met vis: bij veel soorten minder CO2 uitstoot dan vlees bij de vangst of productie en zeer eiwitrijk. Kortom, mits verantwoord gevangen of gekweekt, vis heeft gezonde en duurzame voordelen. En dat is precies wat we in deze Bewuste Visweek vertellen. We willen mensen er tijdens deze Bewuste Visweek ook op wijzen dat vis niet alleen op je bord terechtkomt, maar ook dat er steeds minder wordt verspild en resten worden verwerkt in producten als voedingssupplementen en diervoeding.” 

 

Opwarming zeeën en oceanen 

Dat de Bewuste Visweek aandacht vraagt voor duurzame vis is geen overbodige zaak. De opwarming van de zeeën veroorzaakt inmiddels al een hoop veranderingen in de visbestanden; de hittegolven van eerder deze zomer en de komst van El Nino heeft zijn gevolgen. Vooral de pelagische soorten zijn gevoelig voor het warmer worden van het zeewater en trekken naar het noorden. Andere soorten als pijlinktvissen zijn meer en meer in de Noordzeewateren te vinden.  

Om een effectieve controle en beheer van gedeelde visbestanden te garanderen, is internationale samenwerking van regeringen over de landsgrenzen heen van cruciaal belang.  

 

MSC Duurzame Vis Awards 

In verschillende landen reikt MSC deze prijs uit en sinds vorig jaar voegt België zich ook in die lijst, ondanks dat er geen Belgische MSC-gecertificeerde visserijen zijn. Met deze Awards wil MSC de vele inspanningen van partners om de Belgische visindustrie te verduurzamen erkennen en belonen. De winnaars van de tweede editie van de MSC Duurzame Vis Awards in België zullen op 3 oktober bekendgemaakt worden. Dit jaar focust MSC ook op de diversiteit van duurzame, wilde vis. Er zijn daarom drie nieuwe categorieën: Beste Supplement, Beste Foodbox en Beste dierenvoeding. In deze minder voor de hand liggende sectoren worden ook grote sprongen gemaakt wat duurzame vis betreft die publiekelijk erkend mogen worden.