Skip to main content

Helft Belgen weet niet dat tonijn duurzaam kan zijn

Brussel, 29 april 2019 - Tonijn met het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) is duurzaam. Toch laten Belgen de vis vaak links liggen omdat ze ten onrechte denken dat alle tonijnsoorten met uitsterven bedreigd zijn. Dat blijkt uit onderzoek dat MSC liet uitvoeren naar aanleiding van Wereldtonijndag op 2 mei.
 
  • 6 op 10 visetende Belgen hebben het afgelopen jaar tonijn gegeten
  • Tonijn staat in top 5 populairste vissoorten in België
  • Voor 47 % van de Belgen zijn promoties de belangrijkste factor bij het kopen van tonijn.
  • 51% van de Belgen weten niet dat er tonijn bestaat die op een duurzame manier gevangen kan worden
  • Sterker nog: wie geen tonijn eet, doet dat in een kwart van de gevallen omdat ze verkeerdelijk denken dat geen enkele tonijnsoort duurzaam gevangen kan worden
  • Het MSC-keurmerk geeft nochtans zekerheid: tonijn in producten met het blauwe MSC-logo is duurzaam gevangen
  • Meer dan 7 op de 10 Belgen willen ook buiten de supermarkt een duurzaamheidslabel, om zich makkelijker te informeren.

Van de Belgen die vis eten, zegt meer dan de helft het afgelopen jaar tonijn gegeten te hebben. Degenen die dit niet deden, geven als belangrijkste reden dat ze de vissoort niet graag eten. Toch geeft ook een kwart aan geen tonijn te eten omdat ze ten onrechte denken dat alle tonijn met uitsterven bedreigd is. 

Dat blijkt uit een onderzoek van iVOX in opdracht van de Marine Stewardship Council (MSC), het internationale keurmerk voor duurzaam gevangen wilde vis. Consumenten die vis kopen met een MSC-keurmerk, leveren een positieve bijdrage aan de strijd tegen overbevissing, bijvangst en schadelijke visserijmethoden.

Uit het iVOX-onderzoek naar aanleiding van Wereldtonijndag op 2 mei blijkt dat tonijn een van de populairste vissoorten is in België. 58% van de visetende Belgen zegt dat ze het afgelopen jaar tonijn hebben gegeten, en 18% zet tonijn zelfs bovenaan zijn lijst met favoriete vissoorten.

De Belgen kopen hun tonijn vooral in de supermarkt, en het vaakst in blik. Een derde van de tonijneters geeft aan dat ze enkel tonijn kopen met een duurzaamheidskeurmerk en 40% wil meer betalen als ze dan zeker zijn dat de tonijn duurzaam werd gevangen. Bijna de helft van de Belgen vindt dat supermarkten geen promo-acties op niet-duurzame tonijn zouden mogen voeren. In het algemeen vinden zes op de tien Belgen dat we om de oceaan te redden enkel nog vis en schaal- en schelpdieren van duurzame bronnen moeten eten.
“Het feit dat zoveel Belgen al bewust proberen omgaan met hun aankoop van tonijnproducten is een opsteker, zegt Wouter Dieleman van MSC België. We moeten de consument dan ook beter ondersteunen in die bereidheid. Zo weet minder dan 30% van de Belgen het onderscheid te maken tussen verschillende tonijnsoorten, en geven ze aan niet goed te weten hoe ze een duurzame keuze moeten maken. Het MSC-keurmerk geeft daar zekerheid over: als de verpakking het blauwe MSC-logo draagt, is de tonijn duurzaam gevangen.”

Op dit moment is meer dan 20% van de wereldwijde tonijnvangst gecertificeerd volgens de MSC-standaard. Jaarlijks wordt wereldwijd zo’n 4.8 miljoen ton tonijn gevangen, waarvan iets meer dan 1 miljoen ton MSC- gecertificeerd is.