Skip to main content

Bewuste Visweek zet onbekende helden uit het water in de schijnwerpers

Proef verder dan de bekende vis

Van 26 september tot en met 2 oktober is het de achtste editie van de jaarlijkse Bewuste Visweek: een initiatief van keurmerken Marine Stewardship Council (MSC) en Aquaculture Stewardship Council (ASC) die alle Belgen oproept om stil te staan bij duurzame visvangst en verantwoorde viskweek. Daarbij viert MSC dit jaar haar 25-jarig bestaan. Deze editie staat de Bewuste Visweek in het teken van de onbekende helden uit het water. Variatie is één van de oplossingen om het leven in de oceanen en de onderwaternatuur te beschermen, en overbevissing te voorkomen. Er zijn genoeg alternatieven voor de bekende vissen zoals kabeljauw en wilde zalm. Hoe meer verschillende vissoorten we eten, hoe minder druk op enkele soorten en hoe meer tijd en ruimte de vispopulaties krijgen om weer aan te groeien.

Stille held als vervanging van kabeljauw

De keurmerken verspreiden deze week in samenwerking met tientallen partners, zoals supermarkten, leveranciersketens en visdetaillisten, verschillende verhalen om mensen te inspireren. De boodschap is: proef eens wat anders dan de gekende vis. Een mooi voorbeeld is de Noordzee Kabeljauw. Mede door overbevissing en de opwarming van de aarde zwemt er nauwelijks nog kabeljauw bij ons in de buurt. Een goede vervanger is bijvoorbeeld koolvis (of pollak). Veel mensen weten niet dat ze deze stille held al vaak op hun bord hebben: het is inmiddels één van de meest gegeten vissoorten vanwege de verwerking in kibbeling en vissnacks. Daarnaast zijn ook heek, zeewolf of gekweekte zeebrasem duurzame soorten waarmee gevarieerd kan worden.

 

beeldmerk van de Bewuste Visweek met daaronder de slogan een goed verhaal op je bord met daaronder de logo's van ASC en MSC

25 jaar MSC: de markt inzetten voor duurzame verandering

MSC werd in 1996 door het Wereld Natuur Fonds en Unilever opgericht en in 1997 een zelfstandige organisatie. In 2010 kwam daar ook ASC bij om zich specifiek te richten op kweekvis. Zo’n 20% van de wereldwijde visvangst zit inmiddels in het MSC-programma. Echter wordt nog steeds een derde van alle visbestanden wereldwijd overbevist, terwijl er tegelijkertijd steeds meer voeding nodig is uit de zee voor de groeiende wereldbevolking.

Erin Priddle, North Europe Regional Director MSC: “In de afgelopen 25 jaar zagen we dat het stimuleren en belonen van duurzame visserij en de samenwerking tussen vissers, wetenschappers en retailers een beweging op gang brengt naar meer duurzame vis in de winkels en op ons bord. Wij zetten de markt in om duurzame verandering teweeg te brengen. De Benelux hoort ook echt bij de koplopers van de duurzame visvangst. Toch is er nog veel werk te verzetten. Om die reden vragen wij ieder jaar met de Bewuste Visweek aandacht voor het verhaal achter duurzame vis.”

 

Eerste editie MSC Duurzame Vis Awards

Dit jaar lanceert MSC de eerste editie van de MSC Duurzame Vis Awards in België. De vele inspanningen om de Belgische visindustrie te verduurzamen en vis veilig te stellen voor nu en voor de volgende generaties zijn niet onopgemerkt gebleven door MSC. Dankzij deze Awards worden de excellente duurzaamheidsprestaties van organisaties binnen de Belgische visserijsector publiekelijk erkent. De Awards zijn opgedeeld in zes categorieën en aan de hand van een uitgebreide analyse en 4 externe juryleden werden de winnaars gekozen. De MSC Duurzame Vis Awards worden online uitgereikt op 6 oktober om 12:30 uur en het is live te volgen via de website.
 

Perscontact

Nadèche Moulakis
Communications, media & PR manager MSC Benelux

Tel: +31 617 47 37 22

Email: [email protected]