‘Stand in het Schap België 2024’ – een rapport van de Marine Stewardship Council (MSC)
Belgische consumenten gaven in 2023 een recordbedrag van 203.500.000 euro uit aan MSC gecertificeerde vis-, schaal- en schelpdierproducten, een stijging van 3,3% ten opzichte van het voorgaande jaar. In aantal steeg het volume tot 37.095 ton, een toename van 2,19%. Dat zegt het nieuwe onderzoeksrapport van de Marine Stewardship Council (MSC) BENELUX: “Stand in het schap België 2024”. MSC zet zich in voor duurzame visserij, waarbij visserijen door middel van onafhankelijk onderzoek het MSC certificaat ontvangen. Producten met een MSC keurmerk zijn over de hele supply chain, volledig traceerbaar en van duurzame oorsprong.
Ten opzichte van 2022, zag de verkoop van vis en zeevruchten met MSC keurmerk in 2023 een aanzienlijke verschuiving per sector en per productformaat. Het aantal verkochte geconserveerde producten, zoals tonijn in blik groeide respectievelijk met 24%, dierenvoeding steeg met 8% en het aandeel food to go steeg met 19,5%. Hieronder verstaan we vooral producten die zijn bedoeld voor onmiddellijke en gemakkelijke consumptie, zoals onder andere voorverpakte belegde broodjes. Tegelijkertijd daalden de verkopen van gekoelde en verse vis op ijs met 1,9% en 21% door de aanhoudende kostinflatiecrisis.
Witvis, zoals kabeljauw, Alaska pollak en schelvis, bleef dominant en vertegenwoordigde 34% van alle MSC gecertificeerde producten in 2023. Alaska pollak doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar 92,8% van het totale volume van deze witvis, ligt in het diepvries assortiment in de winkel. Denk maar aan producten zoals vissticks. Het zal dan ook niet verbazen dat Iglo de markleider is in het aantal producten van deze vis in het vriesvak in België. De private labels van supermarken ALDI, Lidl en de Colruyt Group zitten Iglo op de hielen, waarbij bijna alle Alaska pollak onder het MSC keurmerk valt.
Daarnaast is tonijn een van de belangrijkste consumptievissen. Er zijn verschillende soorten tonijn, wat wil zeggen dat niet elke soort bedreigd of overbevist is. Het MSC keurmerk op de verpakking toont aan dat de tonijn op een duurzame manier is gevangen. De specifieke verkoop van MSC gecertificeerde tonijn in België, steeg met 11%, tot 7.268 ton. 62% van de tonijnverkoop in de Belgische retail is MSC gecertificeerd. Momenteel worden de tonijnsoorten in in blik voor het grootste deel gevangen in de Stille Oceaan en de Indische Oceaan, goed voor 55% van het totale verkochte volume tonijn. De MSC certificatie van duurzame tonijnvisserijen in deze vangstregio’s heeft sinds 2010 een spectaculaire groei doorgemaakt. Hierdoor krijgen consumenten makkelijker toegang tot duurzame tonijn. Dit komt dankzij een goed beheer van de visserij, wat overbevissing voorkomt. Hierdoor kunnen consumenten met een schoon geweten tonijn eten.
Mosselen blijven als koploper de grootste MSC gecertificeerde soort in België, met een recordverkoop van 8.323 ton in 2023, een stijging van 30%. Dit is het gevolg van een groeiende interesse vanuit de supermarkten om steeds meer mosselen aan te bieden die het MSC keurmerk dragen. De Nederlandse mosselvisserij is sinds 2011 MSC gecertificeerd en heeft sindsdien drie succesvolle hercertificeringen achter de rug. De kweek in bodemriffen en in de beschutte hangcultuur levert een grote bijdrage aan de biodiversiteit in de kustwateren. Mosslenbanken vormen een habitat en voedselbron voor andere zeedieren. Mosselen filtreren hun voedsel (algen) uit het water en ‘recycleren’ fosfaat en nitraat in het zeewater, wat de groei van de overige algen stimuleert. Hierdoor is de mossel niet afhankelijk van bijvoer. Alles opgeteld maakt dit dat de mossel een zeer lage CO2-voetafdruk heeft.