Skip to main content

£500.000 aan donaties van het Ocean Stewardship Fund gaat naar projecten om visserij te verbeteren.

Surinaams project van de Vrije Universiteit Brussel krijgt studiebeurs.

In juli kondigde het Ocean Stewardship Fund (OSF) 32 nieuwe subsidies aan ter ondersteuning van projecten in India, Indonesië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Nicaragua en Peru. Het fonds voorziet in subsidies voor verbeteringen van de visserij en financiert belangrijk onderzoek naar bijvangstbeperking, bescherming van mariene leefgebieden en de gevolgen van klimaatverandering. Mishel Valery Rañada is studente aan de Vrije Universiteit Brussel en ontvangt een subsidie van £5000 voor haar project in de Suriname corvina and acoupa weakfish - trawl fishery.

Sinds 2018 gaat 5% van de inkomsten die de Marine Stewarship Council genereert uit licenties voor het gebruik van het MSC-keurmerk op de verkoop van duurzame vis-, schaal- en schelpdierproducten naar het Ocean Stewardship Fund. Ook donaties van derden en fondsen van andere bedrijven leveren een bijdrage om het OSF te ondersteunen. Sinds de oprichting zijn er meer dan 140 subsidies verstrekt, ter waarde van in totaal 6,6 miljoen US dollar. Hiermee wil MSC verbeteringen in de visserij stimuleren en ook kleinschalige visserijen meenemen in het verhaal van duurzaam vissen.

Dit jaar omvat de OSF-financiering 9 subsidies ter waarde van £445.000. Het geld gaat naar niet-gecertificeerde visserijen die werken aan projecten om hun werkwijze te verbeteren en hun negatieve invloeden op het klimaat te verkleinen. Daarnaast rijkt het OSF onderzoeksbeurzen uit aan studenten die research doen in het kader van de bescherming van de biodiversiteit in de oceanen. Ook deze beurzen helpen visserijen om milieuverbeteringen door te voeren, zoals het minimaliseren van schade aan wilde dieren. Elk project ontvangt £5.000 om individuele kosten te dekken en hun onderzoeksprojecten met visserijen te ondersteunen.

Mishel Valery Rañada studeert aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en ontving een beurs voor haar research voor de Suriname corvina and acoupa weakfish – trawl fishery. De visserij vist op de acoupa ombervis en de corvina ombervis, in Suriname beter bekend als de bangbang en kandratiki. Met behulp van smartphones ontwikkelt ze via een applicatie een database voor ongewenste bijvangst, waarbij vissers hun waarnemingen registreren. Op die manier kunnen visserijen op een efficiëntere wijze risicoanalyses uitvoeren en aanpassingen doorvoeren om hun impact te verkleinen op de biodiversiteit en het mariene ecosysteem. In september gaat Mishel ter plaatse waar ze de vissers gaat opleiden om de app correct te gebruiken. Heel wat bemanningsleden zijn net zoals Mishel afkomstig uit de Filipijnen. Tijdens haar jeugd ontwikkelde ze een passie om het klimaat te beschermen, wat haar latere studies zou beïnvloeden. Momenteel doet ze een Master of Science in Marine and Lacustrine Science and Management aan de VUB.

Rocío Nayeli Avendaño Villeda, van het Centro Interdisciplinario de Ciencias Marinas, onderzoekt de impact van een Mexicaanse sardinevisserij op grote zeevogels uit de regio. Haar research zal wetenschappers helpen om de populatie van de bruine pelikaan nauwkeurig te berekenen. Het project wordt gefinancierd dankzij een donatie aan het OSF van Carrefour Italië en het zeevruchtenmerk Delicius, als onderdeel van de Sustainable Seafood Week 2023 van de MSC Italië.
Lindiwe Makapela van Stellenbosch University, Zuid-Afrika, zal de interacties van de Zuid-Afrikaanse heek-longlinevisserij tussen orka's en Kaapse pelsrobben onderzoeken en innovatieve technieken voorstellen om risico's voor de zeezoogdieren te minimaliseren. Haar onderzoeksresultaten zullen bijkomend de nauwkeurigheid en het beheer van het visbestand verbeteren. 

Dr. Beth Polidoro, onderzoeksdirecteur van de MSC: "Het Ocean Stewardship Fund is een uitstekend hulpmiddel om wetenschappers in hun carrière te ondersteunen bij het testen van hypothesen en het ontdekken van nieuwe ontwikkelingen. Het mariene milieu verandert aanzienlijk op wereldwijd niveau. Visserijen moeten zich blijven aanpassen aan het veranderend klimaat. Het ondersteunen van dergelijke research is essentieel om deze uitdagingen het hoofd te bieden.”