Als ik je zou vertellen dat Nederlanders en Belgen echte liefhebbers zijn van Alaska koolvis, dan verschijnt er waarschijnlijk een lichte frons op je voorhoofd: βde Alaska wat?β. De Alaska koolvis, een witvis die zich al jaren verstopt achter de knapperige korst van jouw kibbeling of visstick. En dat doet hij met succes, want het is een van de meest gegeten vissoorten. Wat maakt deze vis zo populair dat hij met gemak bekende vissoorten zoals kabeljauw en zalm bijhoudt of zelfs voorbijstreeft?
Ontdek de onbekende, duurzame held in onze populairste visgerechten
De perfecte vervanger van de kabeljauw
De Alaska koolvis - ook wel pollak genoemd - en de welbekende kabeljauw zijn nauw verwant aan elkaar en hebben veel overeenkomsten in zowel uiterlijk en smaak. De populariteit van de Alaska koolvis is deels te danken aan de overbevissing op de kabeljauw. Hij bleek de eerste keus als vervangende vissoort toen de kabeljauwbestanden afnamen. Sindsdien heeft de Alaska koolvis een vast plekje op de vismarkt bemachtigd en wordt hij zowel bewerkt als onbewerkt volop gegeten in Nederland en België. De Alaska koolvis heeft zijn naam te danken aan de plek van herkomst: de koude wateren rondom Alaska.
Duurzaam en gezond: hoe doet hij dat?
De Alaska koolvis is een snelgroeiende vissoort die het hele jaar door voorkomt, waardoor de vis goed bestand is tegen de groeiende visserijdruk. Ook al moet de Alaska koolvis verscheept worden vanuit het hoge Noorden, is het toch een duurzame soort. De vis wordt gevangen met pelagische sleepnetten. Dit zijn netten die niet over de zeebodem worden getrokken en zo de schade aan de zeebodem en de bijvangst van andere zeedieren tot het minimum beperken. Aan boord wordt de vis direct verwerkt tot filets, ingevroren en verpakt in duurzaam materiaal zoals karton.
Dat de Alaska koolvis zoveel gegeten wordt - bijvoorbeeld als lekkerbek of in surimisticks - is omdat het een veelzijdige vis is met een malse bite en een milde smaak. Hij neemt makkelijk nieuwe smaken op en wordt daarom in veel verschillende keukens gebruikt. Het is bovendien een magere vis die rijk is aan essentiële voedingsstoffen. Met meer dan 20 gram eiwitten per 120 gram en ook nog eens belangrijke mineralen, vitaminen en omega 3-vetzuren.
Waar het allemaal begon
In 2005 kreeg de Amerikaanse visserij naar Alaska koolvis als een van de eerste visserijen ooit het MSC-certificaat. Nu, meer dan 15 jaar later, zijn hun duurzaamheidsscores nog steeds een van de hoogste en verbeteren ze zichzelf continu. De C/P Starbound is hier een mooi voorbeeld van. Het schip vaart over de Beringzee onder leiding van kapitein Jeff Garrison, die als klein jongetje het vissersbestaan al voor zich zag. Jeff: “Je ziet je vader en je denkt dat hij van steen moet zijn, omdat hij de oceaan op gaat. Als jong ventje denk je dan alleen maar: ‘Wauw, ik wil net zo zijn als hij is’.”
Het schip werd in 2014 gerenoveerd. Het was een gigantische investering van 45 miljoen dollar, waarbij het schip geheel in de breedte doormidden werd gesneden. Maar met een geweldig resultaat. De rits aan ‘duurzame snufjes’ op het schip tilt de duurzame visserij naar een nog hoger level. Alle vissen die ze uit de zee halen, kunnen ze nu van kop tot staart benutten. Ze treden toe tot meer markten en hoeven zich niet meer te beperken tot alleen filet, surimi en viskuit. Zo produceren ze nu ook vismeel, voor het kweken van vis, en visolie, een ingrediënt voor voedingssupplementen en ook nog eens bruikbaar als brandstof voor hun eigen schip.
Duurzaamheid staat hoog in het vaandel voor de kapitein en zijn bemanning. “Het is onze taak de dingen te laten zoals we ze hebben aangetroffen”, legt Garrison uit. “Als de mensen het blauwe MSC-keurmerk op ons product zien, dan hoop ik dat zij beseffen dat wij goed zorgen voor de visbestanden die hier leven.”
McDonald’s, Quick en Iglo: de grootgebruikers
Grote kans dat je wel eens een visstick van Iglo of de Filet-o-fish van McDonald’s of Quick hebt gegeten. En wat denk je? Jawel, alle visproducten van Iglo en de visgerechten van de McDonald’s zijn gemaakt met MSC-gecertificeerde Alaska koolvis. Wil je weten waar jouw Iglo visje is gevangen? Op hun website kun je precies zien in welk gebied de vis gevangen wordt. En ben je op zoek naar inspiratie voor recepten, kijk dan op onze receptenpagina.
Vind je geen Alaska koolvis in de winkel?
Dan is pangasius een smakelijk alternatief. Deze vis worstelt soms nog onterecht met zijn reputatie. Tien jaar geleden nam de Vietnamese overheid maatregelen om de viskwekers in de Mekong-delta waar pangasius hoofdzakelijk vandaan komt, te wijzen op hun verantwoordelijkheden. ASC-gecertificeerde pangasius kwekers moeten zich houden aan strikte regels rond antibioticagebruik en waterkwaliteit. Bovendien krijgt pangasius hoofdzakelijk een plantaardig dieet. Door te kiezen voor deze kweekvis, kan je meehelpen de druk op wilde visbestanden te verlichten.